Odrasli

BUDITE SE STALNO PRE ALARMA? Evo šta stoji iza toga!

Istraživači su se bavili pitanjem koje je veoma dugo mučilo mnoge naučnike - Kako naše telo može da oseti vreme čak i kad smo u dubokom snu?

bySrećna republika

23.12.2022 21:01

BUDITE SE STALNO PRE ALARMA? Evo šta stoji iza toga!
shutterstock.com

Prilično je iznenađujuće da naše telo može da oseti vreme dok smo u dubokom snu - ali kako to tačno funkcioniše? Pa, našim telom upravlja splet nerava poznat kao suprahijazmatsko jezgro, koje se nalazi u sredini mozga. Nervi igraju vitalnu ulogu jer kontrolišu krvni pritisak, telesnu temperaturu i, što je najvažnije, u razotkrivanju naučne misterije, našeg osećaja za vreme.

Suprahijazmatska jezgra takođe mogu da odluče kada se osećamo pospano, a kada potpuno budno, tako da znate koga kriviti kada želite da dremate uprkos osam sati sna prethodne noći. Vaš telesni sat reaguje na rutinu, postaje efikasniji kada odlazite u krevet u isto vreme svake večeri i probudite se u isto vreme svakog jutra, piše Lad Bible.


Protein koji se zove PER, takođe je veoma važan u toj situaciji jer reguliše ciklus spavanja i budnosti. Nivo proteina će rasti i padati tokom dana, vrhunac će biti predveče, a najniži noću. Niski nivoi tog proteina dovešće do niskog krvnog pritiska, što nas čini omamljenim i spremnim za spavanje. Naučnici kažu da ako se pridržavate doslednog rasporeda spavanja, vaše telo će naučiti da se prilagodi i poveća nivoe PER proteina neposredno pre nego što alarm treba da se oglasi. Kažu da će se to povećanje obično dogoditi oko sat vremena pre nego što se alarm oglasi, jer se tada oslobađa hormon stresa.

shutterstock.com

Postoji naučno objašnjenje zašto smo pospani baš u određeno doba dana uprkos činjenici da smo spavali osam sati 

- Kada se niste probudili pre alarma, to može biti pravi šok, pa samim tim i stres za vaše telo. Da biste to izbegli, vaše telo proizvodi PER ranije tokom noći. To je razlog zašto možete da se probudite nekoliko minuta pre nego što se oglasi alarm - istakli su istraživači.

I dok vam je sada verovatno jasnije zašto se budimo pre oglašavanja alarma, onima koji muče muku s tim kako da zaspe, možda će poslužiti vojnička metoda spavanja. Reč je o metodi koja se prvi put spominje 1981. godine u knjizi "Relax and Win: Championship Performance", Lojda Vintera, a podrazumeva to da umirite telo i postepeno se opuštate. Cilj je da redom "gasite" svaki deo tela od glave do pete, počevši od opuštanja mišića na čelu, očiju, obraza, vilice, ramena, ruku i grudnog koša.

Potrebno je fokusirati se na disanje, a zatim opustiti i vaš stomak, noge, kolena i stopala. Naravno, uz telo, važno je i "osloboditi" um od bilo koje vrste stresa.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)