Odrasli

TALOG OD KAFE DRAGOCENIJI JE NEGO ŠTO SE MISLILO: Naučnici veruju da se u njemu krije pomoć za milione pacijenata od dve teške bolesti! (FOTO)

Jedna studija je pokazala da napitak koji pijemo svakodnevno može da igra ključnu ulogu u prevenciji neurodegenerativnih oboljenja.

23.11.2023 16:01

TALOG OD KAFE DRAGOCENIJI JE NEGO ŠTO SE MISLILO: Naučnici veruju da se u njemu krije pomoć za milione pacijenata od dve teške bolesti! (FOTO)
Shutterstock

Talog od kafe koji se najčešće baca mogao bi daima ključnu ulogu u prvaljenju jeftinog leka koji bi pomogao pacijentima u ranom stadijumu Parkinsonove i Alchajmerove bolesti kako bi se usporilo napredovanje ovih teških oboljenja. U brojnim eksperimentima američki naučnici su došli do zaključka da ugljenične tačke na bazi kofeinske kiseline koja se dobija od soca kafe imaju dobar uticaj na pacijente u ranoj fazi bolesti, piše britanski San.

Kako je objasnio Jyotish Kumar sa Univerziteta Teksas u El Pasu ukoliko dalja istraživanja budu pozitivna biće spas za pacijente u ranoj fazi bolesti.

CACKDs iz taloga kafe imaju potencijal da budu transformativni u lečenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne rešava problem bolesti već samo pomaže u ublažavanju simptoma. Naš cilj je da pronađemo lek tako što ćemo se baviti atomskim i molekularnim osnovama koje pokreću uslove koji dovode do simptoma i pojave bolesti - objasnio je on. 

shutterstock.com

Alchajmerova bolest je najčešći oblik stanja koje je uzrokovano nagomilavanjem proteina u mozgu

Prema statističkim podacima veliki broj ljudi živi sa demencijom. Samo u Britaniji ima oko 944.000 obolelih i prema prognozama stručnjaka broj obolelih će premašiti milion do kraja ove decenije.

 Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije i prema većini istraživanja čini više od polovine ovih oboljenja. Uzrok nije poznat a nastaje nagomilavanjem proteina u mozgu. Za ovu tešku bolest ne postoji lek, ali postoje medikamenti i mere koji mogu da ublaže tegobe bolesnika.

Pixabay.com

Ostatak kafe bi mogao biti ključan prema nekim istraživačima za neurodegenerativne bolesti

Parkinsonova bolest jer neurodegenerativno oboljenje koje se razvija usled ubrzane degeneracije i odumiranja nervnih ćelija u više regiona mozga. Simptomi su na početku vrlo suprilni i obuhvataju usporene pokrete, osećaj ukočenosti ekstremiteta, i podrhtavanje (tremor). Kako bolest napreduje dolazi do sve težih posledica, vidnog drhtanja ruku i problema sa kretanjem. 

Ni za ovu bolest ne postoji lek, ali promene u ishrani, vežbanjem i lkeovima može da se uspori napredovanje bolesti.

Studija koja je objavljena u Environmental Research  pokazuje da kofeinske kiseline koje su vrste antioksidanasa kojih ima u kafi mogle biti od pomoći u lečenju. Profesor Maheš Narajan sa Univerziteta Teksas ističe da bi ovo jedinjenje koje je jedinstveno moglo da pomogne u dobijanju jeftinih medikamenata za obe teške bolesti. 

- CACQDs se dobijaju kuvanjem uzoraka kafe na 200 stepeni Celzijusa tokom četiri sata, što menja strukturu kofeinske kiseline. Istraživači su otkrili da ova supstanca pomaže u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u telu koji su povezani sa različitim stanjima, uključujući Parkinsonovu bolest. Takođe, sprečava nakupljanje amiloidnih proteina koji uzrokuju Alchajmerovu bolest, bez značajnih neželjenih efekata - pojasnili su istraživači.

Tretman je sprečio i nakupljanje amiloidnih proteina koji izazivaju demenciju bez značajnih neželjenih efekata, kažu istraživači. Naravno, ovo zahteva i dalje ispitivanje pa se istraživači nadaju da će lekove i dalje testirati kako bi videli koliko su efikasni u lečnju Alchajmerove i Parkinsonve bolesti sa dugoročnim ciljem da se proizvode pilule. 

Profesor Narajan napominje da je važno da se istraživači bave ovim poremećajima kod pacijenata pre nego dođu u kliničku fazu.

U tom trenutku je verovatno prekasno. Bilo koji trenutni tretman koji može da reši uznapredovale simptome neurodegenerativne bolesti jednostavno je van mogućnosti većine ljudi. Naš cilj je da pronađemo rešenje koje može sprečiti većinu slučajeva ovih stanja po ceni koja je podnošljiva za što je moguće veći broj pacijenata - rekao je prof. Narajan. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)