Odrasli

DA LI STE ZNALI DA POSAO MOŽE DA UGROZI VAŠ INTIMNI ŽIVOT: Jana otkriva koje profesije su najrizičnije i uništavaju strast u spavaćoj sobi! (FOTO)

Posebno su ugroženi oni koji rade possmenama pa imaju poremećen ritam spavanja.

30.10.2023 21:01

DA LI STE ZNALI DA POSAO MOŽE DA UGROZI VAŠ INTIMNI ŽIVOT: Jana otkriva koje profesije su najrizičnije i uništavaju strast u spavaćoj sobi! (FOTO)
Shutterstock

Na intimni život parova utiču brojni faktori. Kako pokazju rezultati studije sprovedene među parovima posao je jedan od glavnih faktora koji dovode do smanjene želje u krevetu. Kako je ukazala Jana Abelovska farmaceut rad u smenama može biti poguban za se*sualni život, piše britanski Sun. 

- Rad u smenama može poremetiti cirkadijalne ritmove vašeg tela. Ovo je unutrašnji sat koji reguliše vaše obrasce spavanja i buđenja kao i proizvodnju hormona. Ako se poremeti njihov rad usled radnog vremena mogu da utiču na proizvodnju polnih hormona poput testosterona i estrogena - navodi ona.

Jana ističe da rad u smenama može otežati spavanje što za posledicu može imati i druge probleme. Budući da je san izuzetno bitan za naše opšte zdravlje njegov nedostatak može dovesti do umora, smanjenog libida i problema sa se*sualnom funkcijom. 

shutterstock.com

Neredovan san može biti uzrok erektilne disfunkcije i smanjene seksualne želje

Abelovska naglašava da hronični stres kao rezultat lošeg sna može da utiče na naše mentalno zdravlje ali i smanjen se*sualni apetit. 

Doktor Vikas Mehta sa klinike Maio Helathcare rekao je da iz ličnog iskustva zna da rad u smenama i te kako utiče na kvalitet i količinu sna, što je povezano i sa se*sualnim problemima, željom, orgazmom i uzbuđenjem. Jedna studija je pokazala da muškarci koji rade u smenama i pate od poremećaja sna imaju veliki verovatnoću da pate i od erektilne disfunkcije. Stručnjaci napominju da je to posebno izraženo kod onih koji rade noćnu smenu.

Kada je javlja?

Erektilna disfunkcija kod muškaraca može se javiti zbog čestog stresa, umora ili previše alkohola ali može biti znak i ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. To su pre svega visok krvni pritisak ili holesterol, dijabetes, depresiju, anksioznost i problemi sa hormonima.

U jednoj studiji koju je objavio Journal of Sexual Medicine proučavala je kako poremećaj spavanja u smenama utiče na rizik od erektalne disfunkcije. U studiji je posmatrano 754 muškaraca koji su se lečili od ovog poremećaja a od kojih su 204 radila u smenama, počevši od 7 ujutru ili posle 18h.

Oko 48 njih je imalo poremećaj spavanja zbog smenskog rada. Terapija testosteronom može da delimično preokrene poremećaj spavanja u smenama, napominju stručnjaci.

Foto: Shutterstock

I žene su pogođene problemom u seksualnom životu zbog neredovnog sna

Ovo nije problem samo kod muškaraca. Druga studija je otrkila da i žene imaju smanjenu se*sualnu želju i orgazme zbog lošeg sna. To je bilo uobičajeno kod medicinskih sestara i zdravstvenih radnika kojima je posao povezan sa čestim noćnim smenama. Doktori preporučuju davanje prioriteta spavanju tako što ćete mnoge aktivnosti pa čak i kućne obaveze odložiti.

Radnici treba da imaju za cilj spavanje 7-9 sati i da razviju rutinu odlaska na spavanje, raspored spavanja i da koriste dremanje kao pomoćno sredstvo. Udobno okruženje za spavanje, smanjeno izlaganje svetlu pre spavanja, izbegavanje alkohola, kofeina i određenih vrsta lekova pre spavanja mogu dosta pomoći. Takođe, preporuka je da se izbegavaju teški i obilni obroci, mnogo vode je pre spavanja a poželjno je vežbanje i opuštanje na razne način.

Ovo je 10 poslova koji mogu da utiču na se*sualni život zbog rada u smena:

1. Policajci

2. Vatrogasci

3. Medicinske sestre

4. Lekari

5. Piloti

6. Vozači kamiona

7. Građevinski radnici

8. Konobari

9. Šefovi

10. Barmeni

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)