Odrasli

OSEĆATE UMOR I IMATE PROBLEME SA SPAVANJEM? Ovo su jasni pokazatelji na ozbiljan zdravstveni problem kod žena, jedan je posebno upečatljiv (FOTO)

Poremećaj raspoloženja koji se karakteriše prisustvom izuzetne tuge, razočarenja, usamljenosti, beznađa, nedostatak vere u sebe i osećaj krivice i niže vrednosti

26.05.2023 15:01

OSEĆATE UMOR I IMATE PROBLEME SA SPAVANJEM? Ovo su jasni pokazatelji na ozbiljan zdravstveni problem kod žena, jedan je posebno upečatljiv (FOTO)
shutterstock.com

Depresija je poremećaj raspoloženja koji se karakteriše prisustvom izuzetne tuge, razočarenja, usamljenosti, beznađa, nedostatak vere u sebe i osećaj krivice i niže vrednosti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije do 2020. godine depresija je postala vodeći uzrok smrti i onesposobljenosti u ženskoj populaciji, a posle kardiovaskularnih oboljenja drugi uzrok smrti u celokupnoj populaciji. Oko 450 miliona ljudi u svetu boluje od depresije, a više od dve trećine samoubistava izvrše osobe koje se nalaze u teškoj depresiji.

Žene su podložnije oboljevanju od depresije te je veoma značajno da na vreme prepoznaju simptome ove podmukle bolesti.

Shutterstock

problemi sa nesanicom

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Problemi sa spavanjem, zapravo poremećaj spavanja, preovladava kod većine žena. One ili spavaju previše ili ne spavaju uopšte. Ovo utiče na psihičko stanje te podiže nivo frustracije.

KONSTANTAN OSEĆAJ UMORA

Većina žena koja pati od depresije oseća konstantni umor i slabost. To može biti povezano i sa stresom. Takođe, žene koje pate od depresije osećaju se bespomoćno, ništa im se ne radi, letargične su, a s vremena na vreme mogu imati i vrtoglavicu, piše minimagazin.

NEREDOVAN MENSTRUALNI CIKLUS

Zbog depresije, mnoge žene imaju neredovan menstrualni ciklus. Ovo može biti praćeno hormonskom neravnotežom u organizmu.

shutterstock.com

Osećaj neravnodušnosti

OSEĆAJ RAVNODUŠNOSTI PREMA SVEMU

Kada su u depresiji, žene imaju ravnodušan stav. One postaju ćudljive zbog malih stvari. Žele da provode vreme same i da ne komuniciraju sa drugim ljudima. Do izražaja dolazi i osećaj usamljenosti.

PROBLEMI SA PROBAVOM

Uz hroničnu depresiju, mnoge žene se suočavaju sa probavnim smetnjama. Zbog poremećaja normalnih telesnih funkcija, depresija izaziva i zatvor.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)