Odrasli

OVIH 9 ZNAKOVA UKAZUJU NA TO DA IMATE PROBLEM U INTIMNOJ REGIJI: Jedan simptom će vas totalno zateći!

Problemi ovog tipa obično se javljaju zbog loših životnih navika, pa je veoma važno povezati da neki netipični simptomi i te kako mogu da ukazuju na vaginalno oboljenje.

05.12.2022 18:57

OVIH 9 ZNAKOVA UKAZUJU NA TO DA IMATE PROBLEM U INTIMNOJ REGIJI: Jedan simptom će vas totalno zateći!
shutterstock.com

Kandida je gljivica, vrsta kvasca, koja u malim količinama nastanjuje usnu duplju i creva. Zdrave bakterije u crevima obično drže nivoe kandide pod kontrolom, međutim, nekoliko različitih faktora može uzrokovati povećanje njenog nivoa.

Najveći rizik predstavlja konzumiranje namirnica bogatih šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima (kojima se kvasac hrani), preterano konzumiranje alkohola, ishrana bogata fermentisanim namirnicama, ali i stres.

shutterstock.com

Ukoliko primetite simptome koji ukazuju na pojavu kandide obavezno se obratite ginekologu

Kako biste saznali da li imate kandidu morate osluškivati svoje telo i signale koje vam ono šalje. Stručnjaci su ustanovili nekoliko učestalih simptoma koji govoto sa sigurnošću upućuju na to da imate to gljivično oboljenje.

  • Gljivične infekcije kože i noktiju
  • Hronični umor ili iscrpljenost
  • Probavne smetnje, kao što su nadimanje, zatvor ili dijareja
  • Poteškoće sa koncentracijom, slabo pamćenje, nedostatak fokusiranosti
  • Kožni problemi - ekcemi, psorijaza i osip
  • Razdražljivost, česte i nagle promene raspoloženja, anksioznost ili depresija (što je potpuno neočekivano da se može dovesti u vezu sa problemom u intimnoj regiji)
  • Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta, rektalni ili vaginalni svrab
  • Ozbiljne sezonske alergije ili svrab ušiju
  • Jaka želja za šećerom ili ugljenim hidratima

Foto: Shutterstock

Prvi korak u borbi protiv kandide jeste promena ishrane budući da nju šećeri bukvalno hrane

Efikasno lečenje kandide podrazumeva obnavljanje nivoa zdravih bakterija koje gljivicu drže pod kontrolom. To se, prvenstveno, postiže promenom ishrane. Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste izbacivanje šećera i rafinisane ugljene hidrate, piše Minimagazin.

Kada je reč o šećeru, potrebno je izbaciti sve vrste - i prirodne i rafinisane. Od voća se tako preporučuju samo citrusi poput grejpfruta, limuna, limete, ali i ananasa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)