Odrasli

OVA OPASNA HEMIKALIJA NALAZI SE U ŠMINKI! Svaki dan se trujemo, a da toga nismo ni svesni!

Jedna veoma opasna supstanca nalazi se u svemu od šminke do ambalaže za hranu i posuđa, tvrde profesori istraživači.

15.10.2022 13:00

OVA OPASNA HEMIKALIJA NALAZI SE U ŠMINKI! Svaki dan se trujemo, a da toga nismo ni svesni!
shutterstock.com

Često nismo ni svesni koliko smo okruženi opasnim hemikalijama koje je gotovo nemoguće izbeći zato što se nalaze bukvalno svuda oko nas.

Jedna od takvih supstanci je PFAS odnosno poli- i perfluoroalkil supstance tačnije 4.500 ovih jedinjenja na bazi fluora i nalaze se gotovo u svemu od šminke, do ambalaže za pakovanje hrane, posuđe koje se ne lepi, opreme za kišu, lepkove, papir, boje… PFAS je otporan na vodu, ulje i druge supstance što ga čini vrlo postojnim i vrlo ga je teško uništiti.

Pixabay.com

PFAS se nalazi čak i u posuđu koje se ne lepi iako izaziva teške bolesti

Teško se uništava

Kako je za britanske medije objasnio profesor hemije na Univerzitetu Harvard Elsi Sanderlend utvrđeno je da postoji veza između PFAS i obolevanja ljudi čak i od najtežih bolesti.

- Postoji veza između izloženosti ovim supstancama i štetnih ishoda u svakom većem sistemu organa u ljudskom telu – rekao je on.

Postojeće metode za uništavanje PFAS nisu bile uspešne jer su potrebne izuzetno visoke temperature kao što je spaljivanje što je vrlo skupo.

Razlog za to je što ovo jedinjenje sadrži mnogo veza ugljenika i fluora koje važe za  najjače veze u organskoj hemiji. Otporne su na tečnost pa su zato veoma korisne za farmaceutsku i prehrambenu industriju zbog čega PFAS ima tako široku primenu.

Međutim, u najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Nortvestern tvrde da su uspeli da pronađu jeftin i efikasan način za uništavanje ovog jedinjenja na niskim temperaturama.

Pixabay.com

Zbog svojih praktično neuništivih svojstava PFAS se koristi i u proizvodnji ambalaže za hranu

Novo rešenje

Istraživački tim koji je predvodila Britani Trang pronašao je novi mehanizam za razbijanje PFAS i to ubacivanjem hemikalije zvane natrijum hidroksid koja se koristi u proizvodima za domaćinstvo kao što su sapun ili za izradu analgetika.

Naučnici su ciljali grupu slabije naelektrisanih atoma kiseonika koji se nalaze na kraju veza ugljenik-fluor. Eksperiment je bio vrlo uspešan zato što je PFAS počeo da se raspada ostavljajući samo bezopasne proizvode.

- Veoma smo uzbuđeni zato što je u pitanju vrlo jednostavno rešenje koje do sada nije korišćeno. Ovo je samo početak i nadam se da će novi eksperimenti pokazati da PFAS može da se izbaci filtriranjem iz vode za piće. Ova nova metoda bila bi vrlo jeftina i primenljiva za uništavanje zagađivača – rekla je ona.

Međutim, tretman visokih koncentracija PFAS je samo jedan deo rešenja. Naime, ovo opasno jedinjenje može nastaviti da se taloži na niskim nivoima u ribama i drugim divljim životinjama jer se ne može prirodno lako razgraditi.

Nova metoda koju je primenila Trang bila je uspešna na 10 najistaknutijih tipova PFAS. Problem je što ih postoji više od 12.000. Ipak uspešnog eksperimenta koji su sproveli naučnici na Nortvesternu daje nadu da će se pronaći način za efikasno i jeftino uništenje i ostalih tipova PFAS.

Do tada ljudima ostaje samo da pokušaju da upotrebu proizvoda koja sadrže ovu opasnu supstancu svedu na najmanju moguću meru kako bi zaštitili sopstveno zdravlje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)