Dete

UPOZORENJE RODITELJIMA! Obratite pažnju da li DETE spava sa otvorenim ustima!

Spavanje sa otvorenim ustima povećava rizik od virusnih i bakterijskih infekcija, utiče na formiranje lica, menja kosti vilice što se negativno odražava na pravilan rast zuba

08.06.2022 15:00

UPOZORENJE RODITELJIMA! Obratite pažnju da li DETE spava sa otvorenim ustima!
Pixabay.com

Gotovo više od polovine dece najčešće spava sa otvorenim ustima. Roditelji najčešće ne obraćaju pažnjuna to da li im dete spava sa otvorenim ustima ili ne, iako po rečima stručnjaka to može biti vrlo opasno.

Kako ističu lekari, ukoliko se disanje na usta noću ne reši u prvim godinama detetovog života to može ostaviti negativne posledice koje će ga pratiti ceo život.

Pixabay.com

Ukoliko se ovaj problem ne reši posledice ostaju za ceo život

Rizik od virusnih infekcija

Prilikom disanja, nos ima funkciju da zagreje, ovlaži i filtrira vazduh koji ulazi kroz nosnice. Na sitnim dlačicama koje svi imamo u nosnoj šupljini zadržavaju se sitne čestice i nečistoće iz vazduha koje najčešće nisu ni vidljive golim okom. Ukoliko dete diše na usta tokom spavanja kiseonik ne prolazi kroz filtere u nosu već ide direktno u pluća. To samo po sebi već predstavlja rizik jer tada u pluća ulazi vazduh pun nečistoća, suv i sa neadekvatnom temperaturom.

- Disanje kroz usta povećava rizik od virusnih ili bakterijskih infekcija i prehlada koje se ponavljaju - upozorila je otorinolaringolog dr Aleksandra Ordones iz Brazila.

Pixabay.com

Ovaj problem se javlja u najranijem uzrastu deteta

Uticaj na lice i zube

Ona je naglasila da ukoliko dete spava sa otvorenim ustima to će uticati i na formiranje njegovog lica.

- Kosti lica se ne razvijaju pravilno što menja fizionomiju. Dete kao posledicu toga može da ima opuštene obraze, tužne oči, podočnjake. Spavanje sa otvorenim ustima menja zubni luk. Vilična kost koja podupire gornje zube je zatvorenija i ide napred. Zubi ne rastu kako bi trebalo – navela je ona.

Prema njenim rečima, spavanje deteta sa otvorenim ustima može dovesti  do nekih promena koje utiču i na samo telo.

- Vrat završava povučen sa bradom unutra, grudi postaju zakrivljene, a stomak istaknut – zaključila je doktorka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)