Roditeljstvo

Ne radite ništa pogrešno ako pustite dete da se igra sa hranom: To pomaže njegovom razvoju

Najnovija istraživanja sugerišu da to pomaže razvoju mozga i motorike

28.02.2022 11:00

Ne radite ništa pogrešno ako pustite dete da se igra sa hranom: To pomaže njegovom razvoju
Pixabay

Koliko puta ste tokom svog odrastanja čuli rečenicu: „Ne igraj se sa hranom!“. Verovatno mnogo puta, kao i svi mi. Prema novim saznanjima, možda će ovoj rečenici doći kraj.

Prema najnovijim istraživanjima decu treba pustiti da sama jedu, igrajući se i praveći nered oko sebe. To ne znači da ste vi loš roditelj već samo podstičete detetovu samostalnost i dozvoljavate mu da saznaje svet oko sebe.

Pixabay

Mališani uživaju da samostalno jedu i brljaju se

 

Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva sproveo je eksperiment u kojem je učestvovalo sedamdesetoro dece uzrasta od dve do pet godina. Otkrili su da su deca koja su uživala u prljanju ruku tokom eksperimenta, imala manju verovatnoću od razvijanja neofobije, straha od novih stvari, pa tako i nepoznatih jela, prenosi 24sata.hr.

Jedno drugo istraživanje je pokazalo da deca koja su se igrala s hranom, brže su učila o njoj. Naučnici su zaključili da je dodirivanje hrane ključno za prikupljanje informacija jer su vizuelni znaci bili nejasni.

Pixabay

Decu treba pustiti da sama jedu jer se na taj način razvija njihova motorika

 

Činjenica je da će deca tokom perioda učenja korišćenja pribora za jelo napraviti priličan nered sa hranom. Ali upravo ta vežba i haos koji stvaraju omogućava im da razviju motoriku.

Pored toga mališani žele što pre da se osamostale, pa tako žele i sami da jedu. Treba ih pustiti da sami, kroz igru a ne kroz stroga uputstva, dođu do načina kako da samostalno i na najbolji način uzimaju hranu, piše Bright Side.

Komentari (0)