Snežne radosti

KADA JE PRAVO VREME DA DETE STANE NA SKIJE i o čemu treba voditi računa

Skijanje je veoma korisna aktivnost za decu koja doprinosi njihovom zdravlju i razvoju

29.01.2022 10:00

KADA JE PRAVO VREME DA DETE STANE NA SKIJE i o čemu treba voditi računa
Pixabay

Boravak na snegu prija svim članovima porodice i donosi im mnogo lepih trenutaka. Pored toga, sve aktivnosti na nekoj planini, poboljšavaju razvoj i zdravlje dece. Vrlo brzo deca, nakon sankanja, požele da probaju i da se skijaju.

Pedijatri se slažu da je skijanje veoma korisna aktivnost za decu jer se tako vežbaju refleksi i ravnoteža, a to podrazumeva i stalno prilagođavanje mišića novim situacijama. Lekari napominju da je skijanje odlično za disajne puteve i krvotok.

Kada je pravo vreme da dete stane na skije?

Odgovor na ovo pitanje je za svako dete poseban. Stručnjaci se slažu da sva deca, koja hodaju i koja su u potpunosti uspostavila ravnotežu, mogu da se skijaju. To znači, već u uzrastu od 18 meseci do dve godine.

U početku, prvo dete treba voditi u šetnju po snegu kako bi shvatilo da ispod snežnog prekrivača nije ravan teren, već da postoje prepreke koje se moraju savladati.  

Pixabay

Morate da povedete računa o veličini skija za dete

 

Nakon toga vreme je za vrlo lagane i kratke skije. Dužina skija ne sme biti veća od dužine merene od tla do detetovog pupka. U tom periodu decu treba učiti da skijaju na blagim i kratkim nagibima. Idealno bi bilo da takvo skijanje dete praktikuje do šeste ili sedme godine.

Decu je važno na vreme prilagoditi na niske temperature, naročito onu decu koja uglavnom vreme provode u zatvorenom toplom prostoru. Zato ih treba bar dve nedelje pre odlaska na planinu prilagođavati i duže sa njima boraviti napolju.

Pixabay

Deca ne podnose dobro velike visine pa treba birati planine visine između 1.200 i 1.500 metara

 

Vrlo važno je i odabrati pravu planinu i skijalište jer deca ne podnose dobro velike visine. Stručnjaci preporučuju visine od 1.200 do 1.500 metara.

Roditelji, koji su već iskusni skijaši, ne bi trebalo puno da se opterećuju ukoliko njihova deca ne izvode sve tehnike baš najbolje jer to i nije toliko važno. Pedijatri i fizioterapeuti se slažu da te greške ne bi trebalo ispravljati do detetove osme ili desete godine, već ih pustiti da se igraju, a oni će pronaći najbolji način, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

 

Komentari (0)