Dobra navika

PROVERENE CAKE: Kako da deca zavole čitanje

Postoji pet načina uz pomoć kojih možete privoleti decu da uzmu knjigu u ruke

21.01.2022 11:00

PROVERENE CAKE: Kako da deca zavole čitanje
Pixabay

U eri mobilnih telefona i kompjutera, pravi je podvig naučiti decu da steknu naviku čitanja i da zavole knjige. Upravo zbog usmerenosti ka tehnologiji, deca imaju sve više problema sa govorom. Prema saznanjima istraživača sa Univerziteta u Torontu, svakih 30 minuta provedenih ispred kompjutera povećava rizik za neki od poremećaja u razvoju govora kod dece i to za 49%. Pored toga, britanski naučnici su upozorili da svetlo sa ekrana utiče na san deteta.

Zato je veoma važno da dete u najranijem periodu svog života stekne još jednu zdravu naviku – druženje sa knjigom. Neka istraživanja su pokazala direktnu vezu između čitanja i ocena u školi jer se čitanjem širi rečnik, a deca na jedan novi način spoznaju svet.

Ali kako decu privoleti da uzmu knjigu u ruke?

Vendi Vejling, bibliotekarska sa dugogodišnjim iskustvom u kanadskoj biblioteci u Vestmauntu, kaže da postoji pet načina za to.

Čitanje naglas

Bez obzira na godine, čitati detetu naglas je jedna od najvažnijih stvari koje roditelj može učiniti kako bi podstakao kod deteta ljubav prema pisanoj reči, kaže bibliotekarka Vendi.

Ujedno, to je dobar način da se povežete sa svojim detetom, raspravljate o knjizi i družite se.

Pixabay

Nikada deci ne uskraćujte zadovoljstvo čitanja naglas

Dopustite deci da sama odaberu knjige

Vendi Vejling savetuje roditeljima da dozvole da deca sama odaberu knjigu koju žele jer je to za njih veliko i moćno iskustvo. Na taj način roditelji saznaju i šta deca vole i u koja su im trenutna interesovanja.

Slikovnice

Nekada roditelji insistiraju da deca usavršavaju čitanje pa im ne dozvoljavaju da se bave slikovnicama. Ali ova iskusna bibliotekarka kaže da slikovnice pomažu deci da razumeju radnju i da prepoznavanjem reči u njima grade samopouzdanje. Uz to, stripovi i grafički romani takođe mogu privući dečju pažnju.

Pixabay

Slikovnice su vrlo važne za razvoj ljubavi prema čitanju

Stare knjige

Nikako nemojte zabranjivati ili komentarisati ako dete čita ponovo istu knjigu jer ono na taj način poboljšava razumevanje reči i sadržaja. Možda će želeti o njoj i da popričaju sa roditeljima. Sem toga, zar i vi niste čitali svoje omiljene knjige nekoliko puta?

Klub za čitanje

Književni klubovi nisu kao škola jer tamo deca razgovaraju o svojoj ljubavi prema knjigama sa drugom decom različitog uzrasta. To je dobar način da deca čuju o različitim knjigama i možda ih pročitaju. Ponekad je potrebno neko dete da im kaže da probaju nešto novo, kaže Vendi Vejling za Canadian Living a prenosi 24sata.hr.

Možda će dobar podstrek deci biti i da im pročitate knjigu Jasminke Petrović „Od čitanja se raste“.

Komentari (0)