DOBRI IZBORI!

MALI IZBIRLJIVCI: Kako naterati decu da se hrane zdravije?

Svaki roditelj zna ovu muku a ne zna kako da je reši. U današnje vreme brze i procesuirane hrane pravi je izazov naterati decu da se hrane zdravije. Potral Srećna Republika vam predstavlja 7 efikasnih načina da naterate svoje klince da klopaju voće i povrće kao profesionalci!

04.01.2022 14:03

MALI IZBIRLJIVCI: Kako naterati decu da se hrane zdravije?
pexels.com

Kada ih pitate šta bi da jedu, obično kažu hamburger, pomfrit ili picu. Jedna te ista jela su u rotaciji iz nedelje u nedelju a vas grize savest jer znate da su nutritivne vrednosti takih obroka minimalne. Spremite im nešto kuvano, „ na kašiku“, oni sednu, pomirišu i udalje se.

Dilema mnogih roditelja ali i baka i deka je kako da nauče decu da konzumiraju voće i povrće i im samim tim omoguće da izrastu i snažne i zdrave ljudu. Mi vam donosimo 7 genijalnih trikova uz koje će vaša deca gledati na zdravu hranu drugim očima.

1. Pokušajte 20 puta

- Ako vaše dete ne voli određenu hranu ili ne želi uopšte da je proba, ponudite mu manju količinu 20 dana zaredom - savetuje psihološkinja Kler Levelins sa Univerziteta u Londonu i objašnjava kako su istraživanja pokazala da ta metoda smanjuje strah i dete se upoznaje s namirnicom, pa je verovatnije da će je vremenom projesti.

2. Pojedite polovinu

Svojoj deci uvek budite primer, pa tako i kad je hrana u pitanju. 

- Nepoželjnu namirnicu prepolovite. Pojedite svoju polovinu pred detetom i recite kako je ukusna a onda ponudite detetu drugu polovinu. Tako ih učite da je hrana sigurna za jelo - dodajte Kler.

3. Nemojte vršiti pritisak na dete

Kažnjavanje može imati negativan efekat.

- Ako kažete detetu da neće ići u park ako ne pojede brokoli, zapravo utičete na to da dete brokoli mrzi još više - prenosi portal yumama.mondo.rs.

4. Pohvalite dete

Kod neke dece pohvale mogu biti jako efikasne.

- Osim toga što im možete govoriti bravo, možete ih nagraditi nalepnicama ili bedževima. Istraživanja su pokazala da su deca jako motivisana da se bore za nagradu – kaže Levelinsova.

5. Nikad ne dajte nagradu u obliku hrane

-“Ako pojedeš brokoli, dobićeš sladoled" je potpuno pogrešna metoda. Ta strategija vodi do toga da dete još manje voli hranu koju inače ne voli, a počinje da obožava onu koju mu nudimo kao nagradu, a to su obično manje zdrave namirnice poput čokolade ili slatkiša - ističe Kler.

6. Zakamuflirajte omražene namirnice

Ako vaše dete odbija da jede brokoli ili karfiol, postoji način da im podmetnete ove namirnice a da toga ne budu ni svesni. Primer za to je karfiol sa sirom. Klinci obožavaju sir, te vam je ovo idealan način da u njihovu ishranu ubacite zdrave sastojke i da ih oni pojedu sa apetitom. Za spremanje ovog jela vam treba 50 minuta i ova količina sastojaka je dovoljna za 4 porcije.

Sastojci:

  • jedan krompir
  • jedna glavica karfiola
  • četvrtina crnog ili crvenog luka, sitno naseckana
  • maslac
  • jedna supena kašika brašna
  • 450 ml mleka
  • rendani sir čedar

Priprema:

Krompir oljuštite i iseckajte na kockice, stavite u veliki lonac i kuvajte. Posle pet minuta dodajte isečen karfiol. Da napravite sos od sira, propržite četvrtinu crnog luka na puteru, dodajte još jednu grudvicu margarina i kada se istopi dodajte veliku kašiku običnog brašna i umešajte. Dodajte malu količinu mleka i promešajte, dodajte još i ponovo mešajte, stvarno je mnogo lakše sa ručnom mutilicom.

Treba vam oko 450 ml mleka i kako se zagreva, smesa će se zgušnjavati, a vi nastavite da mešajte u međuvremenu. Dodajte veliku šaku rendanog čedar sira da dobijete sos od sira. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Krompir i karfiol ocedite i stavite u vatrostalnu posudu. Prelijte sosom od sira, pospite sirom i pecite 15-20 minuta. Nakon što je jelo gotovo, ostavite malo da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslužite. Prijatno!

Portal netmums.com savetuje da bi eventualne varijacije ovog jela mogle da uključe dodavanje iseckanih i prethodno proprženih kobasica ili seckane slanine u karfiol sa sirom pre nego što ga stavite u rernu. Polovinu količine karfiola možete da zamenite za brokoli, a ovo preukusno jelo možete poslužiti sa salatom ili zelenim povrćem.

7. Učinite im namirnice koje ne vole vizuelno privlačnijim

Društvene mreže obiluju snimcima koji prikazuju mame kako svojim klincima od voća i povrća prave figurice u obliku omiljenih superheroja ili životinja. Iskoristite i vi ove trikove i ako vašu decu privuče estetika jela, to će ga vrlo verovatno i odobrovoljiti da tako serviranu zdravu hranu i proba ali i zavoli. Setite se, i odrasli prvo jedu “očima” pa tek onda nepcem. I za decu važi isti princip! Pogledajte neke zanimljive predloge simpatičnih aranžmana ispod teksta.

Komentari (0)