KRALJEVSKI MANIRI

SAVETI KRALJEVSKE DADILJE: 15 načina da vam dete izraste u boljeg čoveka!

Moderno roditeljstvo je poprilično naporno jer su nam najveći protivnici savremene tehnologije i nedostatak vremena. Možda se ipak treba vratiti nekim osnovama. Predstavljamo vam 15 saveta čuvene Luene Hud, dadilje upoznate sa metodama vaspitavanja dece iz kraljevskih porodica, čije je iskustvo pomoglo roditeljima širom sveta.

02.02.2022 09:57

SAVETI KRALJEVSKE DADILJE: 15 načina da vam dete izraste u boljeg čoveka!
youtube/printscreen-Nanny Louenna

Dadilje sa Norland koledža pripadaju eliti u svojoj profesiji i neretko ih angažuju i članovi kraljevskih porodica. Neke od njih su i Luena Hud i Marija Boralo, koja trenutno vodi računa o vaspitanju dece princa Vilijama i Kejt Midlton, na akademiji u Batu.

Kako ove žene sa pregršt radnog iskustva svedoče, promene u načinu vaspitavanja ne moraju da budu drastične, ali trikovi poput pravljenja spiska obaveza i zajedničkog donošenja odluka mogu da imaju veliki učinak na bolje raspoloženje i dobrobit cele porodice.

Ono što će mnoge šokirati je i da bi po njihovom mišljenju sva deca mlađa od 7 godina trebalo da budu u krevetu pre 7 sati uveče, jer će od tog vremena pa do ponoći najdublje spavati i najbolje se odmoriti. Portal Srećna Republika vam donosi 15 blagotvornih saveta da vaše dete postane uspešniji čovek a da vi sačuvate mir u glavi i u kući dok oni ne odrastu.

1. Probudite se ranije

Namestite alarm pola sata pre nego što se vaša deca probude, jer tako imate priliku da započnete dan na pravi način. Možete se istuširati na miru, popiti kafu, pa dok vaša deca ustanu vi ćete se osećati budnim i spremnim za početak dana.

2. Napravite spisak obaveza

Napravite listu koja će biti na vidljivom mestu kako bi vaša deca znala šta treba ujutru da se uradi, uključujući oblačenje, pranje zuba, nameštanje kreveta i doručak.

Ne samo da to podstiče nezavisnost, već će vam pomoći da jutra prođu glatko. Deca vole kada nešto imaju da urade, stoga napravite tablicu sa nalepnicama koje se lepe kada su poslovi gotovi, razgovarajte sa svojom decom koliko nalepnica treba da prikupe pre nego što će biti nagrađeni malom nagradom – savetuje dadilja.

Ona dodaje da svaki put kada morate da donesete neku odluku i da razmislite, to povećava stres u vašem životu, pa radije napravite popis pomoću kojeg ćete proveravati šta sve treba da bude u školskim torbama svaki dan.

3. Pripremite odeću

Veče pre pripremite sve komade odeće i obuće kako bi dete naučilo ujutru samo da se oblači. Ne samo da će vam to uštedeti vreme i smanjiti nivo stresa ujutru, već će i kod deteta poboljšati motoričke sposobnosti. Takođe, pohvalite dete kada se samo oblači, jer to podiže njegovo samopouzdanje i samopoštovanje, a pomoći će mu i u školi kada bude samo moralo da se oblači nakon fizičkog vaspitanja.

4. Izađite na svež vazduh svaki dan

Bez obzira koliko je hladno, da li pada kiša ili ima mnogo blata, svakog dana provedite vreme sa decom na otvorenom.

Čak i ako je to vreme provedeno na igralištu u trajanju pd samo 5 minuta nakon škole, i najmanja količina svežeg vazduha imaće veliki učinak na ponašanje i raspoloženje deteta. Što se vas tiče, prošetajte barem dva kilometra. Odvojiti samo 20 minuta vremena za sebe dok su deca u školi ili vrtiću može vam razbistriti glavu i podći raspoloženje. Ako imate bebu, zašto sebi ne biste priuštili šetnju po svežem vazduhu dok ona spava u kolciima. Pustiti ih da dremaju u pokretu jednom nedeljno dobra je navika jer ih uči da spavaju bilo gde, čime se izbegava mogućnost da zbog toga budete vezani za kuću – kaže dadilja.  

5. Zajedno donosite odluke

Sada je pravo vreme da donesete odluke, bez obzira da li se radi o vožnji biciklom do škole jedan dan nedeljno ili da se jednom nedeljno ne jede meso. Planiranje unapred i postavljanje ciljeva daje svima osećaj postignuća i ponosa kada se do cilja dođe. I svakako ne zaboravite deci da čestitate kada ispune neku svoju odluku.

6. Postavite tehnološka pravila

Na primer, nema elektronskih uređaja u spavaćoj sobi. Imajte na umu da tehnologija i zurenje u ekrane stvara zavisnost, pa nemojte nikako da dopustite da vam deca gledaju u ekrane satima. Takođe, nemojte da zaboravite da živimo u modernim vremenima, okruženi smo tehnologijom i nema nikakvog smisla deci to zabranjivati, ali važno je postaviti pravila i granice.

Ne pretvarajte svoje brige u veliki problem i budite realni. Tehnologija je sada deo našeg sveta, pa nema smisla da zabranjujete svu tehnologiju i televiziju. Prema mom iskustvu, deca kojoj se govori da nešto ne mogu da imaju, samo to više žele. Postoje ključni trenuci u danu kada dete ne sme da gleda u ekran, posebno pre spavanja. Istraživanje je pokazalo da plavkasto svetlo koje emituju uređaji remeti normalne obrasce spavanja i može biti štetno po vid – objasnila je.

7. Čitajte deci knjige

Odaberite zajedno neku knjigu pa mališanu pročitajte jedno poglavlje svako veče ili knjigu čitajte zajedno. Stotinu je razloga zašto je dobro čitati sa decom, piše portal Daily Mail. To poboljšava njihov kognitivni razvoj, njihovo razumevanje sveta, podstiče povezivanje i ima jako pozitivan uticaj na govor i razvoj jezika.

Ako svom detetu pročitate samo jednu priču dnevno, ono će do svog 5. rođendana čuti 1825 priča! – kaže dadilja.

8. Budite svesni

Budite svesni gde ste i šta radite u tom trenutku. Tokom godina, posmatrajući decu, naučila sam da su ona prvaci u svesnosti. Žive u sadašnjosti i nemaju previše pojma o budućnosti. Iako može biti iritantno ako kasnite na nešto što imate zakazano, a vaše dete vas ometa na putu do auta, lepota je i u tome što na decu ne utiču svakodnevni stresovi – kaže Luena Hud.

9. Planirajte obroke

Zapišite šta ćete jesti sledeće nedelje i neka vaša deca odaberu po jedan obrok. Planiranje obroka u sklopu nedeljne kupovine mnogo je isplativije od kupovine namirnica iz dana u dan.

Kada zapišete šta ćete jesti, manje je verovatno da ćete ponavljati ista jela. Imaćete raznoliku ishranu. Osim što ćete tako smanjiti bacanje hrane i uštedeti novac, dopuštanje detetu da samo odabere obrok će ga podstaći da se oseća vrednim, jer je uključeno u odluke o porodičnom životu – savetuje dadilja.

10. Negujte rituale za stolom

Jedite zajedno što je više moguće i jedite nešto novo. To novo će podstaći vašu decu na avanturizam i pozitivno će uticati na ponašanje za stolom. Naučite ih i da ne ustaju od stola dok svi ne završe sa jelom, da pravilno koriste pribor i pravilno sede za stolom. Sve su to maniri koje svakodnevno treba da podstičete kako bi im to postalo prirodno ponašanje – pojasnila je.

11. Budite optimistični

Budite pozitivni prema godini koja je pred vama. Deca imitiraju naše ponašanje mnogo više nego što mislimo, pa ako ste srećni i uzbuđeni zbog onoga što dolazi u ovoj godini, biće i vaša deca. Pozitivan um jednak je pozitivnom stavu, stoga isplanirajte nešto lepo čemu ćete se radovati zajedno kao porodica. To može da bude izlet ili porodično filmsko veče. I jedna i druga aktivnost ne koštaju gotovo ništa, a pružiće vam mnogo.

12. Hranite se zdravo

Konzumiranje nutricionistički uravnoteženog doručka ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući povećanje nivoa energije, nivoa proteina i kalcijuma, a povezano je i sa boljom funkcijom mozga. Dva moja omiljena jela za doručak su ovsena kaša ili smuti. Zatim, zajedno pripremite zdrave užine kao što su komadi sirovog povrća i humusa ili ovsene energetske kuglice, kako biste sprečili napade gladi nakon škole. Naravno, kockica čokolade ili neka druga poslastica je sasvim u redu i deo je uravnotežene i realistične ishrane – kaže dadilja.

13. Vi ste glavni

Postavite pravila i granice, i držite ih se kako bi se vaša deca osećala bezbedno, znala da su sigurna, a ne da stalno ispipavaju granice i traže nešto više. Moja pravila su da dobro jedemo, dobro spavamo, ljubazni smo jedni prema drugima i imamo dobre manire. Verujem u odabir bitaka i nemojte reći “Ne”, osim ako to stvarno ne mislite. Pre nego što kažete “Ne”, zapitajte se: “Zašto ovo govorim? Da li mogu da navedem razlog?”. Uvek bi trebalo da možete da opravdate razlog. Dajte detetu kratko objašnjenje, ali ne dopustite da pregovori počnu. Na primer, “Sada je vreme za spavanje jer ćeš inače sutra biti umoran” ili “Ne možeš da dobiješ još jedan sladoled jer će te boleti stomak” – otkrila je Luena.

Mala deca vole da se osećaju nezavisnost i da eksperimentišu sa time koliko kontrole mogu da imaju nad vama. Obrasci njihovog ponašanja se pojavljuju samo ako znaju da ćete na kraju popustiti. Ako detetov napad besa ne utiče na vas ili ne izaziva vašu reakciju, tada se to u budućnosti neće ponoviti

14. Uzimajte vitamin D

Uzmite dnevnu dozu vitamina D, i vi i vaši mališani, kako biste održali kosti i mišiće zdravima, ojačali imunitet i podstakli bolji san. To je koristan dodatak za sve nas, posebno tokom zimskih meseci kada nam ja potrebna sva pomoć koju možemo da dobijemo u borbi protiv kašlja i prehlade – savetuje dadilja.

15. Držite se rutine

Držite se uobičajene rutine pre odlaska na spavanje. Priuštite mališanima lepu toplu kupku, priču za laku noć i mazite se pre nego što ih ušuškate u uobičajeno vreme za spavanje.

Ako je starijoj deci dopušteno da ostanu budni kasnije tokom školskih raspusta, polako pomerajte vreme za spavanje napred kako im ne bi bilo teško da zaspu. Deca bi trebalo da budu u krevetu do 19 sati dok ne napune 7 godina. Naime, u ranom delu noći, sve do ponoći, deca imaju najdublji i najneometaniji san, pa je jako važno da na vreme legnu – kaže Luena Hud.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)