Dete

OTIŠLA NA RUTINSKU OPERACIJU KRAJNIKA: Devojčica (8) dobila sepsu, jedva preživela, a to je bio tek početak agonije!

U ozloglašenoj bolnici još dvoje dece umrlo posle slične intervencije.

14.06.2024 20:21

OTIŠLA NA RUTINSKU OPERACIJU KRAJNIKA: Devojčica (8) dobila sepsu, jedva preživela, a to je bio tek početak agonije!
Shutterstock

Operacija krajnika je hirurški postupak koji uključuje uklanjanje krajnika iz grla, najčešća je kod dece, a svrstava se u rutinske operacije. Sara List tvrdi da je njena osmogodišnja ćerka Sara bila na ivici smrti nakon upravo takve operacije uklanjanja krajnika u dečjoj bolnici McMaster u Ontariju, Kanadi. Ovaj slučaj je dodatno uznemirio javnost, jer je dvoje dece nedavno preminulo nakon sličnih procedura u istoj bolnici.

Sari je operacija regularno obavljena, a otpuštena je iz bolnice samo nekoliko sati kasnije, delujući zdravo. Međutim, sledećeg jutra je počela da povraća krv, što je njenu majku navelo da je hitno vrati u bolnicu. Tamo je devojčica provela skoro tri nedelje na lečenju, uključujući tri dodatne operacije i četiri noći na intenzivnoj nezi.

- Imala je infekciju u krvi i nisam u potpunosti razumela sve dok kasnije nisam saznala da je to bila sepsa. Bila je toliko letargična i toliko pospana - izjavila je njena mama za CTV News, a o tome je pisao i Daily Mail.

Sepsa je termin koji opisuje reakciju tela na infekciju koja je ušla u krvotok. Ako se ne leči, sepsa može napredovati do septičkog šoka, potencijalno fatalne komplikacije koja uzrokuje nizak krvni pritisak i otkazivanje više organa,a upravo to se desilo ovoj devojčici.

Sari se razvilo crvenilo na vratu, a doktori su čekali da vide da li će se proširiti. Kada jeste, poslata je na CT skeniranje, a zatim na hitnu operaciju za drenažu apscesa. Apsces je šupljina ispunjena gnojem koja se formira unutar tkiva ili organa. Drenaža apscesa je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje gnoja ili tečnosti nakupljene unutar apscesa. Međutim komlikacije se tu nisu zaustavile. Nakon što su joj posle operacije, uklonjene cevi za disanje i dozvljena čvrsta hrana, otkrivena je rupa od čak pet centimetara na njenom vratu, što je zahtevalo još jednu operaciju. 

Bolnica je u međuvremenu pauzirala sve zakazane operacije krajnika dok se ne završi istraga o smrti dvoje dece. Jedno dete je preminulo dan nakon operacije, dok je drugo umrlo devet dana kasnije. Uzroci smrti još nisu objavljeni.

Sara List želi da se slučaj njene ćerke uključi u istragu, izražavajući zabrinutost za bezbednost drugih pacijenata.

- Želim da slučaj moje ćerke bude deo istrage o smrtnim slučajevima dvoje dece u bolnici u maju i početkom juna - bila je jasna Sarina majka.

Bolnica je saopštila da između dva slučaja nema povezanosti i da je istraga pokrenuta iz predostrožnosti. Dr Devin Peterson, šef dečje hirurgije, izjavio je da su smrtni slučajevi "tragični" i "veoma retki" te da bolnica ovu odgovornost shvata veoma ozbiljno, kao i istragu. Sara je nakon ukupno 18 dana u bolnici otpuštena kući, gde nastavlja da se oporavlja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)