Odrasli

UPALA KRAJNIKA: Ukoliko primetite neke od ovih simptoma javite se odmah lekaru!

U zavisnosti da li je infekcija virusna ili bakterijska određuje se adekvatna terapija.

12.02.2024 09:30

UPALA KRAJNIKA: Ukoliko primetite neke od ovih simptoma javite se odmah lekaru!
shutterstock.com

Upala krajnika, poznata medicinski kao tonzilitis, je infekcija krajnika koja uzrokuje oticanje i crvenilo ovih tkiva u grlu. Krajnici su deo limfnog sistema i igraju ulogu u borbi protiv infekcija, ali mogu i sami postati inficirani.

Shutterstock

Upala krajnika nije naivna

Simptomi upale krajnika

Simptomi upale krajnika uključuju bol u grlu, otežano gutanje, crvenilo i otok krajnika, povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u stomaku, promuklost i loš zadah. Kod bakterijske infekcije, mogu se javiti i beli ili žuti naslage na krajnicima.

Lečenje

Lečenje upale krajnika zavisi od uzroka infekcije. U slučaju virusne infekcije, lečenje se fokusira na ublažavanje simptoma, poput odmora, unošenja dovoljno tečnosti, ishrane koja ne iritira grlo i korišćenja lekova protiv bolova i povišene temperature. Kod bakterijske infekcije, može biti potrebno lečenje antibioticima.

U težim slučajevima ili kod čestih infekcija, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje krajnika, poznato kao tonzilektomija. Ova procedura se često sprovodi kod dece, posebno ako česte infekcije krajnika utiču na njihovo opšte zdravlje, ali se radi i kod odraslih ukoliko je to neophodno.

shutterstock.com

Operacija se savetuje kod čestih infekcija

Prevencija upale krajnika

Prevencija upale krajnika uključuje održavanje jakog imunološkog sistema, redovno pranje ruku, izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim osobama i izbegavanje duvanskog dima.


Važno je obratiti se lekaru ukoliko se simptomi upale krajnika jave, kako bi se utvrdio uzrok infekcije i odredio odgovarajući tretman. Uvek je važno slediti lekarske savete kako bi se sprečile komplikacije i ubrzao oporavak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)