Kuce

DA LI ZNATE ZAŠTO NAS PSI LIŽU? Potpuno ćete se iznenaditi!

Postoji 4 razloga zašto psi ližu vlasnike ili nepoznate ljude, ali jedan je posebno važan za zdravlje vašeg ljubimca, zato obratite pažnju da li se neuobičajeno ponaša.

03.09.2022 12:01

DA LI ZNATE ZAŠTO NAS PSI LIŽU? Potpuno ćete se iznenaditi!
Foto: Shutterstock

Vlasnici pasa navikli su da ih njihov ljubimac četo liže tokom dana. Psi umeju da liznu i nepoznate ljude kad ih sretnu jer je to jedan od njihovih načina komunikacije. Svoje vlasnike ti preslatki četvoronožni drugari često znaju da ližu ne samo po rukama, već i po licu. Na taj način psi najčešće iskazuju ljubav i poštovanje prema vlasnicima.

Međutim, stručnjaci za ponašanje pasa otkrivaju da postoji 4 razloga zašto nas psi ližu, dok veterinari upozoravaju da preterano lizanje može biti i znak da se vaš ljubimac ne oseća dobro. Zato treba obratiti pažnju i u kolikoj meri se to događa. Ukoliko nije sklon takvom ponašanju i odjednom vas liže više nego što je uobičajeno, najbolje je da posetite veterinara koji će na osnovu ostalih parametara utvrditi da li je vaš pas zdrav. 

Srećna republika vam otkriva 4 razloga zbog kojih psi ližu svoje vlasnike i šta to za njih znači. 

Pixabay.com

Psi su privrženi, verni i puni poštovanja prema vlasniku

1. Iskazivanje ljubavi 

Pse ližu majke dok su štenci, pa oni instiktivno nauče da je to način da iskažu svoju ljubav i naklonost. Veruje se da sam čin lizanja kod pasa oslobađa hormone sreće, koji ih smiruju. Koliko će često pas da vas liže zavisi pod njegovog raspoloženja, ali je i u većini ostalih slučajeva pseće lizanje znak ljubavi i privrženosti prema vlasniku. 

2. Pokazivanje empatije 

Još jedan od razloga zašto vas psi ližu jeste to što pokušaju da otkriju kako je vlasnik raspoložen. Psi su veoma empatične životinje i koriste lizanje kao alat da procene kako se vlasnik oseća. Pseći jezik ima milione osetljivih nervnih završetaka, pa prilikom lizanja pokušavaju da bolje razmeju ljude. Ukoliko pas proceni da je vlasnik nervozan ili neraspoložen on će čin lizanja koristiti kako bi ga umirio i utešio. 

Pixabay.com

Pseći jezik ima na milione osetljivih nervnih završetaka i mogu da procene raspoloženje vlasnika

3. Izražavanje poverenja 

Psi na taj način iskazuju poverenje i stavljaju vam do znanja da vam veruju. Kao životinje koje su instiktivno naučene da žive u čoporu i poštuju hijerarhiju, pas će vam lizanjem pokazati da ste vi za njega vođa čopora koga on poštuje. Za pse lizanje vođe čopora jeste tipično ponašanje koje datira iz vremena kada su psi evoluirali od vukova u divljini. Kada bi psi lizali svog vođu to bi bio čin ponovnog ujedinjenja s njim, ali i pokazivanje poslušnosti i odanosti.  

4. Žele vas probati 

Ponekad pas želi da proba ukus svog vlasnika, ali naravno ne u bukvalnom smislu. Oni vas jednostavno toliko vole da samo miris vlasnika nije dovoljan već im je potreban i ukus pa na taj način sakupljaju znoj sa vaših rukuili lica. Često se događa i da osete miris grane koji je vlasniku ostao na rukama, što ih neodoljivo privlači. Pojedine studije sprovedene na psima su pokazale da oni osećaju ukus soli, što bi moglo objasniti zašto vole da vas ližu dok ste oznojeni.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)