Kuce

HRANA PO VRUĆINI: Savršen letnji meni za pse

Psi u letnjem periodu imaju manju potrebu za hranom, a pravilnim odabirom namirnicama i promenom rutine obroka možete mu pomoći da se oseća prijatnije

26.07.2022 14:00

HRANA PO VRUĆINI: Savršen letnji meni za pse
shutterstock.com

Mnogi vlasnici primećuju da psi manje jedu leti. Ovo ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost sve dok ljubimac jede i ne pokazuje znake bolesti. Naime, potpuno je prirodno da se apetit psa smanji u vrelim letnjim mesecima. Najpre, visoka temperatura ljubimce obično čini manje aktivnim i oni tokom letnjih dana najradije lenčare i izležavaju se.

Dakle, potrebno im je manje kalorija jer troše manje energije. Osim toga, veća količina dnevne svetlosti i viša temperatura tokom leta izazivaju hormonske promene kod ljubimca. To dovodi do usporavanja metabolizma, pa će pas sporije variti i, samim tim, imati manju potrebu za hranom. U letnjem periodu ishrana psa može se prirodno promeniti kao odgovor na vrućinu, ali i vi možete mnogo toga učiniti po tom pitanju.

Portal Srećna republika savetuje kako da prilagodite navike u ishrani ljubimca na aktuelno toplo vreme i učinite mu prijatnijim letnje dane.

Voda je najvažnija

Tokom leta psi lako mogu da dehidriraju. To ćete sprečiti tako što ćete ljubimcu obezbediti neograničen pristup svežoj i hladnoj vodi. Da biste ga ohrabrili da pije više tečnosti u vrućim danima, postavite nekoliko činija za vodu u stanu, oko kuće ili u bašti i konstantno ih dopunjavajte. Ne zaboravite da ponesete vodu i u šetnju, a zgodno rešenje je i da dajete psu namirnice koje imaju visok sadržaj vode poput lubenice, dinje i krastavca, ali i da dodate kockice leda u činiju za vodu da bi se dodatno rashladio.

Dajte prednost laganoj hrani

Baš kao i mi, i krzneni prijatelji će ceniti laganu, svežu, ukusnu i hranljivu letnju hranu. Ponudite im jela na bazi proteina i ugljenih hidrata i izbegavajte previše masnu hranu. Pored proteina, voće i povrće su uvek dobar izbor tokom leta ako pas može da ih svari. Preporučuje se da ljubimcu, kada je temperature preko 35 stepeni, povećate tečnu i kašastu hranu. Na ovaj način će pas unositi više tečnosti, koja mu je u letnjem periodu preko potrebna, a dodatno će stimulisali njegov apetit.

Ponudite psu sirove namirnice

Leti je najbolje psa da hranite sirovom ili delimično termički obrađenom hranom. Međutim, ne mogu se sve namirnice psima poslužiti sirove, a neke od njih mogu izazvati stomačne tegobe, na primer, prokelj treba prethodno skuvati. Svakako treba da se konsultujete s veterinarom pre nego što ljubimcu uvedete nove namirnice u ishranu, kao i da počnete s malim količinama, prateći reakciju psa.

Ne ostavljajte hranu predugo na sobnoj temperaturi

Na visokoj temperaturi hrana se mnogo brže kvari, a bakterije se razmnožavaju brzinom svetlosti. Nemojte rizikovati ostavljajući mu hranu predugo napolju jer unosom pokvarane hrane ljubimac može zaraditi stomačnu infekciju. S druge strane, izbegavajte psu da dajete ledenu hranu jer to može otežati varenje. Najbolje je da pronađete zlatnu sredinu.

Promenite vreme obroka

Pomerite vreme obroka na hladnije doba dana - rano ujutro i uveče, a izbegavajte obilne i teške obroke tokom sredine dana, kada je najtoplije. Poslužite hranu ljubimcu na hladnom ili senovitom mestu, a idealno bi bilo da to činite u zatvorenom prostoru da bi psu bilo prijatno dok jede.

VIDEO BONUS:

 

Komentari (0)