Kuce

HRANA PO VRUĆINI: Savršen letnji meni za pse

Psi u letnjem periodu imaju manju potrebu za hranom, a pravilnim odabirom namirnicama i promenom rutine obroka možete mu pomoći da se oseća prijatnije

26.07.2022 14:00

HRANA PO VRUĆINI: Savršen letnji meni za pse
shutterstock.com

Mnogi vlasnici primećuju da psi manje jedu leti. Ovo ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost sve dok ljubimac jede i ne pokazuje znake bolesti. Naime, potpuno je prirodno da se apetit psa smanji u vrelim letnjim mesecima. Najpre, visoka temperatura ljubimce obično čini manje aktivnim i oni tokom letnjih dana najradije lenčare i izležavaju se.

Dakle, potrebno im je manje kalorija jer troše manje energije. Osim toga, veća količina dnevne svetlosti i viša temperatura tokom leta izazivaju hormonske promene kod ljubimca. To dovodi do usporavanja metabolizma, pa će pas sporije variti i, samim tim, imati manju potrebu za hranom. U letnjem periodu ishrana psa može se prirodno promeniti kao odgovor na vrućinu, ali i vi možete mnogo toga učiniti po tom pitanju.

Portal Srećna republika savetuje kako da prilagodite navike u ishrani ljubimca na aktuelno toplo vreme i učinite mu prijatnijim letnje dane.

Voda je najvažnija

Tokom leta psi lako mogu da dehidriraju. To ćete sprečiti tako što ćete ljubimcu obezbediti neograničen pristup svežoj i hladnoj vodi. Da biste ga ohrabrili da pije više tečnosti u vrućim danima, postavite nekoliko činija za vodu u stanu, oko kuće ili u bašti i konstantno ih dopunjavajte. Ne zaboravite da ponesete vodu i u šetnju, a zgodno rešenje je i da dajete psu namirnice koje imaju visok sadržaj vode poput lubenice, dinje i krastavca, ali i da dodate kockice leda u činiju za vodu da bi se dodatno rashladio.

Dajte prednost laganoj hrani

Baš kao i mi, i krzneni prijatelji će ceniti laganu, svežu, ukusnu i hranljivu letnju hranu. Ponudite im jela na bazi proteina i ugljenih hidrata i izbegavajte previše masnu hranu. Pored proteina, voće i povrće su uvek dobar izbor tokom leta ako pas može da ih svari. Preporučuje se da ljubimcu, kada je temperature preko 35 stepeni, povećate tečnu i kašastu hranu. Na ovaj način će pas unositi više tečnosti, koja mu je u letnjem periodu preko potrebna, a dodatno će stimulisali njegov apetit.

via GIPHY

Ponudite psu sirove namirnice

Leti je najbolje psa da hranite sirovom ili delimično termički obrađenom hranom. Međutim, ne mogu se sve namirnice psima poslužiti sirove, a neke od njih mogu izazvati stomačne tegobe, na primer, prokelj treba prethodno skuvati. Svakako treba da se konsultujete s veterinarom pre nego što ljubimcu uvedete nove namirnice u ishranu, kao i da počnete s malim količinama, prateći reakciju psa.

Ne ostavljajte hranu predugo na sobnoj temperaturi

Na visokoj temperaturi hrana se mnogo brže kvari, a bakterije se razmnožavaju brzinom svetlosti. Nemojte rizikovati ostavljajući mu hranu predugo napolju jer unosom pokvarane hrane ljubimac može zaraditi stomačnu infekciju. S druge strane, izbegavajte psu da dajete ledenu hranu jer to može otežati varenje. Najbolje je da pronađete zlatnu sredinu.

Promenite vreme obroka

Pomerite vreme obroka na hladnije doba dana - rano ujutro i uveče, a izbegavajte obilne i teške obroke tokom sredine dana, kada je najtoplije. Poslužite hranu ljubimcu na hladnom ili senovitom mestu, a idealno bi bilo da to činite u zatvorenom prostoru da bi psu bilo prijatno dok jede.

VIDEO BONUS:

 

Komentari. (0)