Kuce

Još jedan razlog DA SE DIVIMO PSIMA: Oduševićete se kada saznate zašto se uzvrpolje pre obavljanja velike nužde

Ukoliko i vaša kuca ima naviku da njuši i da se vrti u krug pre nego što “obavi posao”, Srećna Republika otkriva razlog zbog kojeg se ovo dešava.

16.06.2022 17:00

Još jedan razlog DA SE DIVIMO PSIMA: Oduševićete se kada saznate zašto se uzvrpolje pre obavljanja velike nužde
shutterstock.com

Većinu vlasnika pasa verovatno zbunjuje i izluđuje čekanje da se njihov pas smiluje i izvrši veliku nuždu, posebno u ranim jutarnjim časovima, kada nam se ili spava ili žuri na posao. Takođe se veliki broj njih pita zašto psi prave čitav ritual od toga, umesto da čučnu i svoj posao obave na prvoj travnatoj površini na koju naiđu. Ispostavilo se da bi odgovor mogao biti kompleksniji nego što mislimo, a portal Srećna Republika vam donosi objašnjenje.

Naime, postojalo je nekoliko teorija tome zašto psi kruže pre nego što obave veliku nuždu. Neke od njih su tvrdile da oni to rade kako bi pogazili visoku travu i izravnali je, kako bi imali pregledniji teren za “obavljanje posla”. Drugo teorija tvrdi da oni to rade kako bi se uverili da im ne preti opasnost od zmija ili predatora pre nego što se “bace na posao”.

Ipak, češki istraživač Hinek Burda nije baš poverovao u te pretpopstavke. Naime, budući da psi potiču od vukova, mala je verovatnoća da su oni morali preterano da brinu o visokoj travi. A ukoliko bi i želeli da skeniraju svoju okolinu, psi bi to mogli da urade i u stanju mirovanja, te bi im osluškivanje i njuškanje bilo mnogo efikasnije od pregledanja tog područja. Umesto toga, Burda je smatrao da se psi okreću da bi se povezali sa magnetnim poljem Zemlje.

Zemlja ima magnetno polje oko sebe koje je štiti od zračenja iz svemira, a čini se da ga neke životinje koriste kako bi stekle osećaj gde su njen severni i južni pol. Na primer, to je način na koji se ptice orijentišu kako bi znale gde da migriraju. Burda je 2013. godine objavio studiju u žurnalu “Granice u zoologiji” u kojoj tvrdi da psi takođe imaju jak unutrašnji kompas. On i njegov tim su proveli dve godine posmatrajući 70 pasa kako obavlja malu i veliku nuždu i beležeći na koju stranu su oni bili okrenuti i koliko je magnetno polje bilo jako.

Kako se ispostavilo, kada je magnetno polje bilo mirno, što se dešava u oko 20 odsto slučajeva kada je napolju dan, psi su radije vršili nuždu okrenuti prema severu ili jugu. Kada je magnetno polje bilo manje stabilno, tada bi birali druge pravce. Ovakav obrazac ponašanja nije mogao da objasni zašto psi vole da se usklade sa Zemljinim polovima, ali istraživači misle da bi im to moglo pomoći da se sete gde su obeležili svoju teritoriju.

- Čineći to oni kalibrišu svoj magnetni kompas, pa im je verovatno i lakše kada se usklade sa magnetnim poljem Zemlje - izjavio je Burda. 

Ako mogu da se sete u kom pravcu su bili okrenuti, možda će im biti lakše da ponovo pronađu to mesto, piše portal Riders Dajdžest. Dakle, pre nego što se iznervirate kada god vašem psu treba čitava večnost da “obavi posao”, setite se da vaš kucan možda samo pokušava da nađe najbolje mesto za veliku nuždu, i to uz pomoć nauke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)