Kuce

VETERINAR O NAJBIZARNIJIM PREDMETIMA KOJE SU PSI PROGUTALI: Čudne stvari koje kuce jedu

Ako vaš ljubimac voli da gricka i ono što nije za jelo, to može da znači da mu nedostaju određeni vitamini, ali i pažnja.

02.04.2022 19:00

VETERINAR O NAJBIZARNIJIM PREDMETIMA KOJE SU PSI PROGUTALI: Čudne stvari koje kuce jedu
pexels.com

Prirodno je da brinemo o zdravlju i bezbednosti kućnih ljubimaca. Na užas mnogih vlasnika, psi vole da jedu neobične i ljudima često odvratne stvari. U najvećem broju slučajeva ovo je bezazlena pojava, ali se dešava i da progutani predmet kod ljubimca izazove zdravstvene probleme.

Veterinarka Dijana Rajs iz Njujorka ima veliko iskustvo u spasavanju ovakvih pasa, a portal Srećna republika predstavlja najbizarnije predmete koje su psi nehotice progutali, a ova doktorka izvadila iz njihovih stomaka.

Rolna kesica za izmet

- Vlasnica je videla šestogodišnjeg zlatnog retrivera da jede cveće. Pristala je na endoskopiju, kojom je utvrđeno da se u želucu psa nalazi narandžasti plastični materijal. Isprva nam nije bilo jasno šta je to i potrajalo je dugo dok ga nismo izvukli. Kad sam uhvatila jedan kraj, shvatila sam da su to narandžaste plastične kesice za pseći izmet. Osećala sam se kao mađioničar koji izvlači dugački šal iz šešira - ispričala je dr Rajs.

Cucle za bebe

- Imala sam više pacijenata koji su baš voleli da jedu dude-varalice. Mislim da to ponekad govori da psi žele da budu jedine bebe u  kući. Jednom prilikom vlasnik psa iz čijeg smo stomaka izvadili cuclu bio je prinuđen da je temeljno opere i steriliše jer beba nije htela da prihvati nijednu drugu - rekla je Dijana Rajs.

Igračke

- Vlasnica je došla jer je njen bigl nekoliko puta povratio. Bila je uverena da nije pojeo ništa zabranjeno. Odlučili smo da proverimo situaciju na rendgenu, a on je pokazao da je u želucu psa igračka. Obavili smo endoskopiju i u stomaku našli malog gumenog psa. Na kraju je vlasnica uzela igračku i račun i rekla da će ih pokazati deci da bi ih naučila da moraju da skupljaju igračke za sobom. Jednom prilikom pas koji je nešto progutao je već bio na operacionom stolu, ali sam, nekoliko minuta pre početka zahvata, pokušala da izvadim neželjeni predmet i uspela da uhvatim za rep i izvučem gumenog morskog psa. Sećam se i jednog šestomesečnog ovčara koji je razvalio igračku i zaključio da je pisak najukusniji deo - ispričala je dr Rajs.

Čarape i kondomi

- Videla sam mnogo pasa koji su pojeli kondome, ali, na sreću, kod većine je povraćanje odradilo posao. Ipak, razgovor s vlasnicima u ovom slučaju je dosta nezgodan, naročito ako su kondomi korišćeni. Takođe, iz nekog razloga čarape su psima neodoljive. Manje čarape obično uspeju da povrate, ali veće obično moramo da izvlačimo - otkrila je Dijana Rajs.

PIKA SINDROM

Možda niste znali da se neobična potreba za konzumacijom nejestivih predmeta javlja i kod ljudi i zove se pika sindrom. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju neodoljivu želju da jedu stvari poput peska, leda, sapuna ili plastelina, a ona je najizraženija kod trudnica i male dece. Ovaj poremećaj je veoma čest i kod pasa, pa ljubimca možete zateći da jede pesak, travu, prljavštinu, papir, kredu, kamenje, čarape, ali i toksične predmete. Kod malih pasa, kao i kod dece, ovo je prirodna faza u razvoju, ali može biti i signal da odrastao pas ima zdravstveni problem poput nedostatka određenih hranljivih sastojaka u ishrani ili neravnoteže elektrolita u telu. Uzroci pika sindroma mogu biti i psihološke prirode. Naime, imajte u vidu da pas jedenjem nejestivih predmeta zapravo nadoknađuje nešto što mu nedostaje i skreće pažnju vlasnika na sebe. Preventive radi, predmete koje pas ima običaj da jede treba poprskati limunovim sokom, sirćetom ili biberom u prahu.

VIDEO BONUS:

 

Komentari (0)