Kuce

VAŽNO ZA VLASNIKE PASA: Evo kako ljubimci utiču na zdravlje

Poznato je da je većina nas posvećena kućnim ljubimcima, a nauka je potvrdila da se i psi jednako brinu o našem blagostanju.

06.08.2022 20:00

VAŽNO ZA VLASNIKE PASA: Evo kako ljubimci utiču na zdravlje
shutterstock.com

Svi znamo da psi pružaju bezuslovnu ljubav i podršku, a svako ko je ikada proveo makar kratko vreme s psom, svestan je koliko oni mogu da oplemene svakodnevicu i ulepšaju život. Ovde se, međutim, lista benefita koje psi imaju na naše mentalno zdravlje i raspoloženje ne završava. Portal Srećna republika otkriva pet načina na koje nas psi čine psihički zdravijim.

* Leče usamljenost

Vaš pas je tu za vas, čak i kada niko drugi nije i u potpunosti će zadovoljiti potrebu za maženjem i zagrljajem podrške i utehe. Jedna australijska nacionalna anketa o vlasnicima koju je sproveo Institut za istraživanje ljudskih životnih veza otkrila je da 85 odsto ispitanika veruje da interakcija s kućnim ljubimcima smanjuje usamljenost.

* Smanjuju stres

Više studija pokazuje da psi pomažu u ublažavanju stresa i anksioznosti. Čak i samo maženje psa snižava krvni pritisak, utiče na rad srca, usporava disanje i opušta napetost mišića. Naučnici s vašingtonskog državnog univerziteta otkrili su da samo 10 minuta maženja psa može imati značajan uticaj, a učesnici studije su imali značajno smanjenje nivoa kortizola, dominantnog hormona stresa.

* Podižu samopouzdanje

Prisustvo psa čini da ljudi izgledaju dopadljivije i privlačnije, čak i na društvenim mrežama. Brojne studije pokazale su da je veća verovatnoća da će privlačna devojka dati broj telefona muškarcu s psom nego onom koji nema ljubimca. Istraživači su u jednoj od ovih studija tražili od učesnika da ocenjuju ljude na fotografijama i otkrili da su oni koji su na fotografiji bili s psom ocenjeni kao najsrećniji i najopušteniji.

* Obogaćuju društveni život

Ako bezuspešno tražite novu ljubav, možda je najbolje rešenje da prvo udomite psa. Šetnja s psima nas čini pristupačnijim i može biti povod za početak razgovora. Psi su savršen način da upoznate ljude i stvorite nova prijateljstva, a možda i upoznate novu ljubav.

* Poboljšavaju raspoloženje

Samo jedan pogled na ljubimca može da vam podigne raspoloženje. Studija iz 2009. u Japanu otkrila je da gledanje psu u oči podiže nivo oksitocina, takođe poznatog kao hormon ljubavi i prirodni pojačivač raspoloženja.

* Psi vas teraju da izađete iz kuće

Duge šetnje s psom su nešto najbolje što svakodnevno činite za zdravlje. Ljubimac će vas izvući iz kuće, čak i onda kada vam nije do šetnje, kao da zna da ćete se posle zajedničkog druženja u prirodi osećati bolje. Jedna britanska studija otkrila je da vlasnici pasa imaju skoro četiri puta veću verovatnoću da ispune dnevnu rutinu fizičke aktivnosti od onih koji nemaju ljubimce. Statistika kaže da vlasnici pasa provode skoro 300 minuta svake nedelje šetajući s psima, a to je 200 minuta više što hodajući provede prosečna osoba koja nema psa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)