Mace

Nećete verovati čemu sve služi REP kod mačke! Mnogi vlasnici ovih ljubimaca ne znaju za to!

Osim za odražavanje ravnoteže i lakše skakanje položaj repa kod mačke otkriva i njeno raspoloženje

16.08.2022 17:00

Nećete verovati čemu sve služi REP kod mačke! Mnogi vlasnici ovih ljubimaca ne znaju za to!
Pixabay.com

Ljubitelji mačaka najčešće znaju mnogo toga o svojim kućnim ljubimcima. Na osnovu ponašanja mogu da zaključe da li je glasna, pospana ili raspoložena za maženje. Većina je primetila da mačke ne vole kad ih pipate po repu i zato je najbolje izbegavati da ih mazite po ovom osetljivom delu njihovog tela.

Primarna uloga repa kod mačke je da joj pomogne u održavanju ravnoteže posebno kad se pentra po krovovima. Međutim, mnogi vlasnici ovih kućnih ljubimaca ne znaju ma rep kod mačke ima mnogo više funkcija nego što to se to nama na prvi pogled čini.

Pixabay.com

Mačke koriste rep za sigurno prizemljivanje sa većih visina

Uvek se dočeka na noge

Mačke obožavaju da se penju po drveću i krovovima i da bi u tome uspele i bile bezbedne koriste rep. Kao što čovek raširi ruke kad želi da održi ravnotežu tu ulogu kod mačaka obavlja rep. Rep služi i kao protiv teža kod skakanja i omogućava mačkama da se uvek dočekaju na noge. To sprečava mogućnost ozbiljnih povreda vašeg ljubimca.

Možda ste primetili kako mama mačka pomera rep levo desno dok ga mačići love. Ove nije samo igra već učenje mladunaca da se fokusiraju i izoštre svoj vid.

Rep mačke je bogat nervnim završecima  i služi im da bi bolje razumele šta se dešava u okolini. Ima vrlo sličnu funkciju kao i njihovi brkovi zato i jesu osetljive kad ih vlasnik mazi po repu i to ne vole.

Pixabay.com

Visoko podignut i nakostrešen rep znak je da je mačka ljuta i uplašena pa je nemojte dirati

Raspoloženje po položaju repa

Mačke rep koriste i kao sredstvo komunikacije sa svojim vlasnicima. Osim što mjaukanjem i predenjem, a bogami i grebanjem ili ugrizom  stavljaju do znanja vlasniku da li im nešto odgovara ili ne tako koriste i rep koji upotpunjuje njihov govor tela. Položaj mačjeg repa govori o njenom raspoloženju pa evo kako da "razumete" šta vam vaša mačka govori:

- Visoko podignut i uspravan rep znači da je mačka srećna, samouverena i spremna za maženje

- Rep uvijen na vrhu poput znaka pitanja znači da je ona prijateljski raspoložena i da možete ako želite da joj ponudite svoju ruku da je onjuši

- Rep povijen ravno na dole znači da je mačka uznemirena i upozorava vas da može biti agresivna. U ovakvim situacija najbolje je da je ostavite na miru

- Rep zakrivljen ispod tela znači da je mačka nervozna i da bi trebalo da sačekate da vam sama priđe

- Rep koji je nakostrešen i deluje pufnasto je znak da je mačka ljuta ili uplašena i da ne bi trebalo da je dirate

- Rep koji se pomera napred-nazad je najčešće znak agresije

- Rep koji se lagano njiše s jedne na drugu stranu znači da je mačka na nešto fokusirana i da ne bi trebalo da je prekidate u tome

BONUS VIDEO:

Komentari (0)