Moda

DA LI ZNATE KAKO SU NASTALE BALETANKE! Zanimljiva istorija najomiljenijih cipela na svetu!

U zavisnosti od materijala mogu se kombinovati gotovo uz svaki odevni predmet od farmerica do kratke suknje, dobro pristaju uz šorceve i lgendarnu malu crnu haljinu. Postoje čak i providne baletanke za plažu

19.05.2022 15:00

DA LI ZNATE KAKO SU NASTALE BALETANKE! Zanimljiva istorija najomiljenijih cipela na svetu!
Pixabay.com

Baletanke su jedina cipela koja može da se nosi od ranog proleća do kasne jeseni. Praktične su i prilagodljive raznim stilovima odevanja, što je razlog zbog koga ne izlaze iz mode više od 6 decenija. U njima se osećate opušteno i lagano, jer su iznad svega udobne. Da li ste se ikada zapitali kako su nastale baletanke?

Srećna republika donosi zanimljive detalje iz istorije najomiljenijih ženskih cipela na svetu.

Pixabay.com

Balezanke su se prvi put pojavile u 16. veku a nosili su ih i muškarci i žene

Baletanke kroz istoriju

Preteča današnjih baletanki prvi put su se pojavile u 16. veku a nosili su ih i muškarci i žene. Pravljene su od najfinije svile, satena i pliša, bile su bogato ukrašene i izvezene, često i zlatnim nitima. Ovako fina i skupa obuća pravila se isključivo za visoku aristokratiju i nosila se na dvorovima.

U 17. veku francuska kraljica Katarina Mediči „proterala“ ih je sa dvora. Ona je bila oniža rastom, pa je za svoje venčanje naručila cipele sa štiklom kako bi delovala dopadljivije uz svog visokog muža Henrika II. Sve do pogubljenja Marije Antonete krajem 18. veka na ceni su bile cipele sa visokom potpeticom. U jednim takvim je pogubljena na giljotini, pa je francusko plemstvo nakon smrti njenog supruga i francuskog kralja Luja XIV i nje, smatralo da je bolje da se vrate na ravne cipele, za svaki slučaj.

Pixabay.com

U zavisnosti od materijala lako se kombinuju uz gotovo svaki komad odeće

Revolucija Brižit Bardo

Sve do polovine 20. veka baletanke su bile rezervisane za baletske dvorane i pozorišta. Sa tvrdim zatupljenim vrhom omogućavale balerinama da stoje na vrhovima prstiju.

Na ulici baletanke je prva ponela legendarna Brižit Bardo u filmu Rože Vadima „I Bog stvori ženu“. Specijalno za nju izrađene su maloj pariskoj radnji Repeto. Bile su tamno crvene meke i fine kao rukavica sa pertlom koja je mogla da se veže u mašnicu, ali i učvrsti stopalo.

U njima je šetala ulicama Pariza i San Tropea. I žene su potpuno poludele za ovim cipelama, pa je Repeto imao pune ruke posla zahvaljujući  zavodljivoj Brižit Bardo koja je unela revoluciju u svet obuće, a baletanke su osvojile planetu.

Pixabay.com

Mogu da budu i svečane uz šljokice

Udobnost na prvom mestu

Baletankama nije odolela ni filmska zvezda Odri Hepbern koja ih je nosila u svom prvom filmu „Praznik u Rimu“. Iako je imala, za ženu prilično veliko stopalo i nosila obuću broj 42, Odri ih je nosila uz uske pantalone i široke, elegantne suknje.

Baletanke su u svom cipelarniku imale mnoge poznate dame od Džeki Kenedi do Grej Keli.

Nakon viševekovnog mučenja sa viskim potpeticama sve više žena se odlučuje da prednost da udobnosti i baletankama. Prave se u svim mogućim bojama i dezenima, od najrazličitijih materijala i nikada ne izlaze iz mode. Lako se kombinuju uz gotovo svaki komad garderobe od farmerica do male crne haljine, a postoje i providne baletanke za plažu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)