Tetka Saveta

Istekao im je rok, ALI MOGU DA SE KORISTE: Namirnice bezbedne za JELO i posle datuma označenog na ambalaži!

Rok upotrebe je zapravo oznaka do kad namirnica može da se čuva i koristi u neizmenjenom ukusu i nutritivnim svojstvima

24.08.2022 13:30

Istekao im je rok, ALI MOGU DA SE KORISTE: Namirnice bezbedne za JELO i posle datuma označenog na ambalaži!
shutterstock.com

Proizvođači hrane dužni su da na ambalaži svakog proizvoda obavezno naglase do kog roka je ta namirnica upotrebljiva. Rok upotrebe je zapravo oznaka do kad namirnica može da se čuva i koristi u neizmenjenom ukusu i svojstvima. Nakon tog datuma, kako ističu stručnjaci, hrana gubi na svojoj vrednosti, ukusu i kvalitetu, ali postaje neupotrebljiva tek posle 3 meseca nakon isteka roka koji piše na ambalaži i tad je treba baciti.

Većina namirnica posebno one koje su prethodno obrađene kao što je pirinač ili testenina mogu da se koriste i nakon naznačenog roka upotrebe i potpuno su bezbedne za jelo. Naravno to ne znači da možete da ih čuvate i koristite beskonačno dugo, ali neki razuman period je u redu. Pre nego što upotrebite ove namirnice, proverite da li imaju normalan izgled, a posebno miris koji je indikator da li se nešto pokvarilo.

Srećna republika otkriva 7 namirnica koje možete koristiti i nakon isteka roka upotrebe.  

Pixabay.com

Pirinač i testenina potpuno su bezbedni za potrebu i nakon datuma koji piše na ambalaži

PIRINAČ

Sušenje je proces koji omogućava da se namirnice dugo čuvaju i budu bezbedne za jelo. Jedna od njih je pirinač koji slobodno može da se koristite još dugo nakon datuma koji je ispisan na kutiji. Možda ćete morati duže da ga kuvate, ali drugih posledica neće biti. Isto važi za sušene začine koji će verovatno će imati slabiji ukus, ali su bezbedni za upotrebu.

TESTENINA

Slično kao i za pirinač pravilo o sušenju važi i za testeninu posebno ukoliko je pravljena samo od brašna i vode bez dodataka jaja. Tu praktično nema šta da se pokvari, pa se bezbedno može koristiti i nakon zvaničnog isteka roka upotrebe. Ipak, pre upotrebite, proverite stanje testenine i ako se lako mrvi među prstima to je znak da ipak predugo stoji pa je ipak bacite u đubre umesto da je skuvate.

Pixabay.com

Keks nije lako kvarljiva roba čak i ako stoji u otvorenoj kesici

KEKS

Keks je još jedna vrsta namirnica koja nije lako kvarljiva roba. Čak i ako je kesica otvorena, keks jeste izgubio nešto na kvalitetu, nije više tako hrskav, ali nije nebezbedan za upotrebu. Probajte da mu vratite svežinu zagrevanjem u rerni ili ga upotrebite za pripremu kolača.

KONZERVE

Zatvorene konzerve koje su pravilno čuvaju na suvom i tamnom mestu praktično u potpunosti štite namirnice koje su unutar njih. Kako su hermetički zatvorene praktično je nemoguće da uđe vazduh unutra i doprinese da se sadržaj pokvari. Zato slobodno možete koristiti konzerve i nakon isteka roka upotrebe bez obzira na to šta je u njima riba, paradajz, pasulj, kukuruz.

 

Pixabay.com

Jaja imaju neprijatan miris kad se pokvare pa ih tad bacite čak i ako su u roku koji piše na ambalaži

JAJA

Rok trajanja jaja praktično je 30, ali čak i ako prekoračite koji dan neće biti strašno. Najvažnije je da je izgled i miris jaja normalan. Ipak oprez nije na domet pa takva jaja najbolje je upotrebiti uz dobru termičku obradu pa ih iskoristite za kajganu ili slično. Jaja koja su bezbedna za jelo imaju kompaktnu masu odnosno ujednačeno belance i žumace. Pokvarena jaja imaju razvodnjeno belance i žumance i imaju neprijatan miris. Tad je najbolje da ih bacite čak i ako u roku koji piše na kutiji.

HLEB

Dugotrajne vrste hleba mogu da se koriste nekoliko dana nakon isteka roka. Važan je način na koji ga čuvate. Ukoliko se pojavila buđ, onda ga bacite. Čak i ako nema buđi samo ga pomirišite i ukoliko osetite blago kiselkast miris, takođe ga bacite. U suprotnom, možete ga iskoristiti za prženice, poparu i tople sendviče.

Pixabay.com

Oprez se savetuje sa mekim sirevima dok tvrdi sir može dugo da stoji i bezbedno koristi

SIR

Tvrdi sirevi kao što su razne vrste kačkavalja mogu dugo da se koriste čak i nakon zvaničnog isteka roka. Naravno pod uslovom da ste ih čuvali na adekvatan način u frižideru. Veoma tvrd sir kao što je parmezan sazreva i 2 godine pa nemate razloga za brigu. Pažnju treba obratiti na meke sireve poput brija, kremastog, kozjeg sira ili fete. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije, poput listerije pa bi trebalo proveriti da li je sir izgubio ukus čak i ako na pakovanju piše da je još u roku trajanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)