Tetka Saveta

Kuvanje pirinča vam zadaje glavobolju jer NIKAD NE ISPADNE KAKO TREBA? U ovome grešite, eksperti imaju rešenje

Možda ste po receptu mama i baka pripremale pirinač na najejdnostaviji način, ali sigurno ste imale i neki peh u kuhinji prilikom pripreme. Saveti stručnjaka su ipak zlata vredni i ukoliko ih se pridržavate, kuvanje, naročito priprema pirinča, ne mora da bude tako težak posao.

19.06.2022 18:00

Kuvanje pirinča vam zadaje glavobolju jer NIKAD NE ISPADNE KAKO TREBA? U ovome grešite, eksperti imaju rešenje
pexels.com

Iako na prvi pogled priprema pirinča deluje jednostavno, mnogim domaćicama ume da zadaje prave muke. Da biste izbegli nezgode u kuhinji poput prosipanja ključale vode, zagorelg pirinča na ploči ili još gore ugljenisanu ploču, što se i nekim početnicima u kuhinji dešavalo, imamo savete koje su stručnjaci podelili kako bi olakšali domaćicama posao.

Različite sorte pirinča zahtevaju drugačije kuvanje i koliko god čitali uputstvo za upotrebu, ne postoji univerzalno rešenje. Da biste izbegli kašasti pirinač, zbog dodavanja previše vode ili opet zagoreli zbog manjka iste, Piter Sidvel, stručnjak za kuvanje, je podelio savete kako skuvati prelepi, mekani i ukusni pirinač.

Basmati pirinač

Ovaj pirinač je aromatičan i ima dugo zrno, a često se koristi u indijskoj kuhinji. Lagan je mirisan i to ga čini odličnim sastojkom za izvrsna jela. Pravi odnos ovog pirinča i vode je 1:1 ½ odnosno, na 200 g šolje ovog zrna koristiti 375 ml vode i ta količina je dovoljna za dve porcije. Voda i pirinač se dinstaju na laganoj vatri dok pirinač ne upije svu vodu i to najviše do 15 minuta. Šerpu poklopiti sve vreme poklopcem i ne sklanjati ga ni kako biste zavirili, jer stručnjak napominje da para treba da se zadrži unutar šerpe i to daje ukusnom pirinču pravu magiju. Nakon kuvanja ostaviti pirinač poklopljen da odstoji 10 minuta.

pexels.com

Ovom pirinču, dovoljno je 12 - 15 minuta kuvanja

Smeđi pirinač

Ovaj pirinač je celo zrno, jer sadrži mekinje i klica zrna, a ovi sastojci ga čine čvršćim i lakšim za žvakanje za razliku od belog pirinča. Pošto je ovoj sorti potrebno više vode za kuvanje u odnosu na druge, srazmeran odnos bi bio na 200 g smeđeg pirinča 8 šolja ili 2 litre vode. Metoda ključanja je kod ovog pirinča neophodna. Ona podrazumeva da se zrno prokuva u šerpi, a zatim da se poput testenine procedi. On se kuva 30 minuta i nije neophodno koristiti u procesu poklopac. Ukoliko voda brzo ispari treba doliti još malo vode.Nakon ceđenja treba da odstoji desetak minuta pokriveno poklopcem.

pexels.com

Zrno ovog pirinča sadrži mekinje i lakše je za žvakanje

Jasmin pirinač

Ovaj pirinač je beo i duguljastog je oblika, a omiljeni je sastojak istočnoazijskih jela. Poseban je zbog arome koju ima, a kuva se poput basmatog pirinča. Potrebno je za 200 g oko 310 ml vode i potrebno je da se krčka na laganoj vatri sa poklopcem. Ova sorta pirinča je u odnosu na druge dosta mekša, pa joj nije potrebno ni dugo kuvanje. Dovoljno je da se krčka oko 12 minuta bez podizanja poklopca.

Lepljivi pirinač

Ova sorta je poznata kao tajlandski ili slatki pirinač, jer ima lepljivu teksturu, nalik lepku kad se kuva. Postupak kuvanja je drugačiji u odnosu na prethodne, jer se zrna potapaju tokom noći da odstoje 24 sata pre kuvanja. Na jednu šolju od 200 g ovog zrna, dodaje se 425 ml vode. Metoda upijanja sa poklopcem je i ovde potrebna, ali poklopac treba da bude malo nagnut, kako bi para mogla da izađe malo kroz otvor. Kuva se 10 minuta na niskoj temperaturi, dok se sva voda ne upije, a i nakon toga ostavite ga da odstoji 10 minuta.

Za sve one koje zanima koliko dugo može da se čuva pirinač nakon pripreme, Piter kaže da u dobro hermetički zatvorenoj posudi, on može da odstoji do 24 sata. Sve duže od toga može prouzrokovati rast bakterija i predstavljati zdravstveni rizik.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Dejan Vukovic

04.07.2023 16:51

Mene je majka ucila da je odnos jedna solja pirinca i 3 solje vode. Sve ide u hladnu vodu dok ne provri. Onda smanjim na najmanje dok voda ne uvri skroz. To je po meni najbolji recept ali kako svi zivimo jako ubrzano danas uz solis kuvalo za pirinac stedim i vreme i novac a ukus je u potpunosti dobar