Jela sa mesom

PILETINA u šafranu po receptu čuvenog STEVE KARAPANDŽE!

Stevo Karapandža je bio velika kulinarska zvezda, a ostao je upamćen po emisiji ''Male tajne velikih majstora kuhinje''

12.08.2022 08:00

PILETINA u šafranu po receptu čuvenog STEVE KARAPANDŽE!
Foto: Shutterstock

Stevo Karapandža bio je najpopularniji kuvar u bivšoj SFRJ. On je bio kulinarska zvezda mnogo pre Džejmija Olivera i Ramzija Gordona. Karapandžina emisija ''Male tajne velikih majstora kuhinje'' bukvalno bi prikovala sve domaćice koje su vredno zapisivale njegove recepte i kulinarske tajne.

Magiji njegovih jela nisu odolele ni brojne poznate ličnosti tog vremena a on je uvek isticao da je za svakoga kuvao isto i sa puno ljubavi. Objavio je 6 knjiga sa receptima i savetima za zdravu ishranu.

Srećna Republika poklanja jedan od omiljenih recepata čuvenog Steve Karapandže.

Pixabay.com

Komade piletine propržite na ulju u tiganju

PILETINA U ŠAFRANU

Sastojci:

  • celo pile
  • 50 g maslaca
  • 0,3 dl ulja
  • 50 g celera
  • čen belog luka
  • glavica crvenog luka
  • 2 dl belog vina
  • kašika gustina
  • prstohvat šafrana
  • so, biber

Priprema:

Očistite pile i isecite ga na osam delova. Svaki komad posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i propržite na ulju u tiganju. Kad je meso dobilo zlatnožutu boju stavite piletinu na poseban pleh, prekrijte sitno nasečenim celerom, kolutima crvenog luka, sitno seckanim belim lukom i prstohvatom šafrana. Prelijte vinom i stavite u rernu da se peče. Kad piletina omekša izvadite je iz pleha na toplo mesto. U sos u kome se peklo meso dodajte malo vina i u vodi razmućenu kašiku gustina, pa sipajte u sos. Doterajte svežeg hladni maslac koji pustite da se lagano rastopi. Ovim sosom prelijte pečenu piletinu i jednostavno vratite komade mesa u sos.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)