Stevo Karapandža bio je najpopularniji kuvar u bivšoj SFRJ. On je bio kulinarska zvezda mnogo pre Džejmija Olivera i Ramzija Gordona. Karapandžina emisija ''Male tajne velikih majstora kuhinje'' bukvalno bi prikovala sve domaćice koje su vredno zapisivale njegove recepte i kulinarske tajne.
Magiji njegovih jela nisu odolele ni brojne poznate ličnosti tog vremena a on je uvek isticao da je za svakoga kuvao isto i sa puno ljubavi. Objavio je 6 knjiga sa receptima i savetima za zdravu ishranu.
Srećna Republika poklanja jedan od omiljenih recepata čuvenog Steve Karapandže.
PILETINA U ŠAFRANU
Sastojci:
- celo pile
- 50 g maslaca
- 0,3 dl ulja
- 50 g celera
- čen belog luka
- glavica crvenog luka
- 2 dl belog vina
- kašika gustina
- prstohvat šafrana
- so, biber
Priprema:
Očistite pile i isecite ga na osam delova. Svaki komad posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i propržite na ulju u tiganju. Kad je meso dobilo zlatnožutu boju stavite piletinu na poseban pleh, prekrijte sitno nasečenim celerom, kolutima crvenog luka, sitno seckanim belim lukom i prstohvatom šafrana. Prelijte vinom i stavite u rernu da se peče. Kad piletina omekša izvadite je iz pleha na toplo mesto. U sos u kome se peklo meso dodajte malo vina i u vodi razmućenu kašiku gustina, pa sipajte u sos. Doterajte svežeg hladni maslac koji pustite da se lagano rastopi. Ovim sosom prelijte pečenu piletinu i jednostavno vratite komade mesa u sos.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)