Tetka Saveta

KUVARICA IZ SNOVA: Uz ovih 30 trikova svaka kuhinjska zavrzlama se rešava kao od šale!

Ako vas je do sada nešto mučilo u kuhinji, smatrajte da je to sada prošlost. Sasvim smo sigurni da ćete među našim cakama naći rešenje za vaše kulinarske poteškoće.

08.03.2022 13:00

KUVARICA IZ SNOVA: Uz ovih 30 trikova svaka kuhinjska zavrzlama se rešava kao od šale!
pexels.com

Mrzi vas da pola sata čistite sitne čenove belog luka ili da stružete pleh svaki put kada pečete koru za tortu jer se testo opet zalepilo. Olakšajte sebi kuvanje uz 30 trikova portala Srećna Republika.

1. Savršeno kuvani pirinač

Isperite pirinač tri puta, onda ga sipajte u lonac i dodajte dvostruko više vode. Ringlu podesite na srednju jačinu i ostavite da provri. Ne mešajte pirinač, jer će se tako skrob aktivirati i zrna će se zalepiti. Kada počnu da se prave klobuci pirinča u vodi i kada nivo vode opadne prekrijte pirinač kuhinjskom krpom i preko nje stavite poklopac. Podignite krajeve krpe na poklopac i tkanina će upiti višak vlage, ostavite pirinač tako nekih 15 minuta, a nakon deset ugasite ringlu. Kada vreme istekne, uzmite viljušku i njome rezdvojite zrna.

2. Savršeno hrskava slaninica iz rerne

Režnjeve pančete poređajte po plehu obloženom aluminijumskom folijom pa pecite u rerni na 190 stepeni između 15 i 25 minuta. Znaćete već po mirisu kada je vaša ukusna slaninica gotova. Ovo je mnogo čistiji i zdraviji način pripreme.

pexels.com

Hrskava slaninica

3. Sveži citrusi

Da bi vam limunovi i limete duže ostali sveži, čuvajte ih u zatvorenoj tegli punoj vode u frižideru.

4. Odvojie žumanca od belanaca uz pomoć plastične flaše

Razbijte jaja u činiju a onda kroz otvor prazne plastične flaše usisajte žumnca, dok će čista belanca ostati netaknuta u činiji.

5. Tvrdo kuvana jaja iz modle za mafine iz rerne

Stavita jaja sa ljuskom u modle za mafine i pecite ih 30 minuta u prethodno zagrejajnoj rerni na 165 stepeni.

pexels.com

Kuvano jaje

6. Zamrznite sve sastojke za jedan smuti u kesi za zamrzivač

Tako će vam smuti uvek biti svež i hladan kada ga napravite.

7. Uvek sveže kriške jabuke

Isečene jabuke držite u vodi u koju ste dodali kašiku meda ili u limunovom soku da ne oksidišu. 

8. Tvdro kuvana jaja koja se lako ljušte

Skuvaje jaja pa polomite ljusku i stavite u vodu, nakon 15 minuta ona će se lakše odvojiti. 

pexels.com

Čeri paradajz

9. Lako secite čeri

Secite čeri između dva poklopca plastične činije da ne klize i ne prskaju.

10. Crni luk za čistu rešetku

Čistite rešetku roštilja polovinom crnog luka.

11. Oljuštite beli luk lako

Spljoštite čenove plitkim tanjirom, ubacite ih u plastičnu posudu sa poklopcem, protersete je i ljuske će se same odvojiti.

pexels.com

Rendanje kačkavalja

12.  Lako rendanje kačkavalja

Zamrznite kačakavalj 20 minuta pre rendanja, rende podmažite uljem, stavite rende u široku i plitku posudu i rendajte.

13. Napravite sami svoju presu za uklanjanje koštica iz višanja

Uzmite manju viljušku sa 4 zupca, prvi i poslednji klještima skroz savijte ka unutra a vrhove srednja dva samo malo savijte ka unutra. Postavite srednje zupce na vrh ili dno višnje, prstima gurnite višnju na dole i koštica će izaći.

14. Da se riba za roštilj ne lepi

Grilujte ribu na kriškama limuna da sprečite lepljenje za rešetku.

pexels.com

Grilovana riba

15. Napravite omlet sa slaninom u modli za mafine

Tračicom slanine obavijte obod modle a jaje sipajte u udubljenje i stavite u rernu da se ispeče.

16. Sveži smeđi šećer

Održavajte smeđi šećer svežim i rastresitim tako što ćete u posudu ubaciti krišku hleba.

17. U slučaju da oklagija nije pri ruci

Koristite bocu vina za razvijanje testa. 

18. Pecite paprike u rerni na plehu koji je postavljen aluminijumskom folijom

Premažite paprike maslinovim uljem, pa kada pocrne sa svih strana stavite ih u plastičnu činiju i prekrijte plastičnom folijom kako bi se potparili i kako bi se ljuska lakše skidala. Kada se ohlade oljuštite ih, skinite peteljku, isecite na pola, uklonite semenje, isperite pod vodom i ostavite da se osuše na kuhinjskom ubrusu.

unsplash.com

Grilovano povrće

19. Napravite tortilja korpice u modlicama za kolače

Stavite tortilje u modlice, pa modlice na pleh i ubavite ih u rernu da se zapeku. Tortilje će poprimiti oblik modlice pa ih nakon pečenja izvadite iz modlica i stavite preko dna čaše da se ohlade kako ne bi izgubile oblik.

20. Za lakše ceđenje citrusa

Ubacite limun i limetu u mikrotalasnu na 10 do 20 sekundi kako biste lakše mogli da ih iscedite.

21. Ljuštite pomorandžu lakše

Nožem zasecite vrh i dno kore, pa onda pomorandžu presecite od vrha do dna, rasklopite voćku poput knjige i i izvadite kriške.

pexels.com

Ljuštenje pomorandže

22. Lakše čišćenje lubenice

Komade lubenice vadite kašikom umesto nožem, mnogo je efikasnije i čistije.

23. Pecite celu muskatnu tikvu ili bundevu u rerni bez seckanja

Probušite dno bundeve ili tikve nožem kako bi vazduh odatle izlazio, stavite je na pleh obložen aluminijum skon folijom i pecite sat do sat i po u zavisnosti od veličine. Isecite je na pola kada je pečena i sasružite meso semenke pa meso bundeve koristite za smutije i potaže.

24. Grožđe kao led

Koristite zamrznuta zrna grožđa umesto kockica leda u vinu.

pexels.com

Vino i grožđe

25. Da se testo ne zalepi

Napravite mešavinu od margarina, ulja i brašna i njome podmazujte plehove kako vam se kore za torte ne bi lepile.

26. Za zrelije banane

Ako vam trebaju zrele banane a vaše su malo zelenije, odvojite ih stavite na pleh obložen ili silikonskim podmetačem ili papirom za pečenje i ubacite ih sa sve korom u rernu zagrejanu na 150 stepeni na 30 minuta. Nakon toga će biti mekane.

27. Krompiri laki za ljuštenje

Operite krompite pa zasecite kori po širini, ubacite krompire da se kuvaju i kada su gotovi, samo će isklizniti iz ljuske.

pexels.com

Krompiri

28. Secite crni luk bez suza

Ili nosite naočare za ronjenje dok ovo radite, ili pokvasite nož ili dok seckate crni luk nikada nemoje da ga zasecate do kraja, izbegavajte koren i secite ostatak.

29. Da med ne zadaje glavobolju

Da vam se med ne bi lepio za kašike, prvo ih premažite uljem pa tek onda u njih sipajte med, on će prosto iskliznuti iz kašike u činiju.

30. Da vam ne prekipi

Stavite varjaču preko ruba lonca kako vam voda ne bi iskipela iz njega. 

Komentari (0)