Mrzi vas da pola sata čistite sitne čenove belog luka ili da stružete pleh svaki put kada pečete koru za tortu jer se testo opet zalepilo. Olakšajte sebi kuvanje uz 30 trikova portala Srećna Republika.
1. Savršeno kuvani pirinač
Isperite pirinač tri puta, onda ga sipajte u lonac i dodajte dvostruko više vode. Ringlu podesite na srednju jačinu i ostavite da provri. Ne mešajte pirinač, jer će se tako skrob aktivirati i zrna će se zalepiti. Kada počnu da se prave klobuci pirinča u vodi i kada nivo vode opadne prekrijte pirinač kuhinjskom krpom i preko nje stavite poklopac. Podignite krajeve krpe na poklopac i tkanina će upiti višak vlage, ostavite pirinač tako nekih 15 minuta, a nakon deset ugasite ringlu. Kada vreme istekne, uzmite viljušku i njome rezdvojite zrna.
2. Savršeno hrskava slaninica iz rerne
Režnjeve pančete poređajte po plehu obloženom aluminijumskom folijom pa pecite u rerni na 190 stepeni između 15 i 25 minuta. Znaćete već po mirisu kada je vaša ukusna slaninica gotova. Ovo je mnogo čistiji i zdraviji način pripreme.
3. Sveži citrusi
Da bi vam limunovi i limete duže ostali sveži, čuvajte ih u zatvorenoj tegli punoj vode u frižideru.
4. Odvojie žumanca od belanaca uz pomoć plastične flaše
Razbijte jaja u činiju a onda kroz otvor prazne plastične flaše usisajte žumnca, dok će čista belanca ostati netaknuta u činiji.
5. Tvrdo kuvana jaja iz modle za mafine iz rerne
Stavita jaja sa ljuskom u modle za mafine i pecite ih 30 minuta u prethodno zagrejajnoj rerni na 165 stepeni.
Možda vas zanima…
6. Zamrznite sve sastojke za jedan smuti u kesi za zamrzivač
Tako će vam smuti uvek biti svež i hladan kada ga napravite.
7. Uvek sveže kriške jabuke
Isečene jabuke držite u vodi u koju ste dodali kašiku meda ili u limunovom soku da ne oksidišu.
8. Tvdro kuvana jaja koja se lako ljušte
Skuvaje jaja pa polomite ljusku i stavite u vodu, nakon 15 minuta ona će se lakše odvojiti.
9. Lako secite čeri
Secite čeri između dva poklopca plastične činije da ne klize i ne prskaju.
10. Crni luk za čistu rešetku
Čistite rešetku roštilja polovinom crnog luka.
11. Oljuštite beli luk lako
Spljoštite čenove plitkim tanjirom, ubacite ih u plastičnu posudu sa poklopcem, protersete je i ljuske će se same odvojiti.
12. Lako rendanje kačkavalja
Zamrznite kačakavalj 20 minuta pre rendanja, rende podmažite uljem, stavite rende u široku i plitku posudu i rendajte.
13. Napravite sami svoju presu za uklanjanje koštica iz višanja
Uzmite manju viljušku sa 4 zupca, prvi i poslednji klještima skroz savijte ka unutra a vrhove srednja dva samo malo savijte ka unutra. Postavite srednje zupce na vrh ili dno višnje, prstima gurnite višnju na dole i koštica će izaći.
14. Da se riba za roštilj ne lepi
Grilujte ribu na kriškama limuna da sprečite lepljenje za rešetku.
15. Napravite omlet sa slaninom u modli za mafine
Tračicom slanine obavijte obod modle a jaje sipajte u udubljenje i stavite u rernu da se ispeče.
16. Sveži smeđi šećer
Održavajte smeđi šećer svežim i rastresitim tako što ćete u posudu ubaciti krišku hleba.
17. U slučaju da oklagija nije pri ruci
Koristite bocu vina za razvijanje testa.
18. Pecite paprike u rerni na plehu koji je postavljen aluminijumskom folijom
Premažite paprike maslinovim uljem, pa kada pocrne sa svih strana stavite ih u plastičnu činiju i prekrijte plastičnom folijom kako bi se potparili i kako bi se ljuska lakše skidala. Kada se ohlade oljuštite ih, skinite peteljku, isecite na pola, uklonite semenje, isperite pod vodom i ostavite da se osuše na kuhinjskom ubrusu.
19. Napravite tortilja korpice u modlicama za kolače
Stavite tortilje u modlice, pa modlice na pleh i ubavite ih u rernu da se zapeku. Tortilje će poprimiti oblik modlice pa ih nakon pečenja izvadite iz modlica i stavite preko dna čaše da se ohlade kako ne bi izgubile oblik.
20. Za lakše ceđenje citrusa
Ubacite limun i limetu u mikrotalasnu na 10 do 20 sekundi kako biste lakše mogli da ih iscedite.
21. Ljuštite pomorandžu lakše
Nožem zasecite vrh i dno kore, pa onda pomorandžu presecite od vrha do dna, rasklopite voćku poput knjige i i izvadite kriške.
22. Lakše čišćenje lubenice
Komade lubenice vadite kašikom umesto nožem, mnogo je efikasnije i čistije.
23. Pecite celu muskatnu tikvu ili bundevu u rerni bez seckanja
Probušite dno bundeve ili tikve nožem kako bi vazduh odatle izlazio, stavite je na pleh obložen aluminijum skon folijom i pecite sat do sat i po u zavisnosti od veličine. Isecite je na pola kada je pečena i sasružite meso semenke pa meso bundeve koristite za smutije i potaže.
24. Grožđe kao led
Koristite zamrznuta zrna grožđa umesto kockica leda u vinu.
25. Da se testo ne zalepi
Napravite mešavinu od margarina, ulja i brašna i njome podmazujte plehove kako vam se kore za torte ne bi lepile.
26. Za zrelije banane
Ako vam trebaju zrele banane a vaše su malo zelenije, odvojite ih stavite na pleh obložen ili silikonskim podmetačem ili papirom za pečenje i ubacite ih sa sve korom u rernu zagrejanu na 150 stepeni na 30 minuta. Nakon toga će biti mekane.
27. Krompiri laki za ljuštenje
Operite krompite pa zasecite kori po širini, ubacite krompire da se kuvaju i kada su gotovi, samo će isklizniti iz ljuske.
28. Secite crni luk bez suza
Ili nosite naočare za ronjenje dok ovo radite, ili pokvasite nož ili dok seckate crni luk nikada nemoje da ga zasecate do kraja, izbegavajte koren i secite ostatak.
29. Da med ne zadaje glavobolju
Da vam se med ne bi lepio za kašike, prvo ih premažite uljem pa tek onda u njih sipajte med, on će prosto iskliznuti iz kašike u činiju.
30. Da vam ne prekipi
Stavite varjaču preko ruba lonca kako vam voda ne bi iskipela iz njega.
Komentari (0)