Jela bez mesa

DA LI STE PROBALI OVAKVE VEKNICE? Domaći hlebčići od samo jednog jajeta topiće se u ustima (FOTO)

Hlebne veknice će vas potpuno raspametiti svojim ukusom.

22.09.2023 08:00

DA LI STE PROBALI OVAKVE VEKNICE? Domaći hlebčići od samo jednog jajeta topiće se u ustima (FOTO)
Srećna republika

Iako mnogi tvrde kako zaobilaze hleb u ishrani, naročito ako su na dijeti, uvek postoji i zdravija varijanta od kupovnog ako imate malo vremena za eksperimentisanje. Nema ništa bolje od domaćeg hleba i proverenog recepta, a Srećna Republika vam donosi jednostavan i lagan recept za izdašne veknice, koje će vam postati omiljeno pecivo za pravljenje. Koliko će im se deca obradovati ne moramo ni da ističemo.

Sastojci:

  • 500 g brašna tip 400 
  • kašika kukuruznog brašna
  • kašika ražanog brašna
  • 500 ml (2,5 čaše) mlakog mleka
  • kvasac
  • 2 kašike margarina
  • majčina dušica, origano, so i susam
  • jedno žumance

 

Priprema:

U posudu promešati brašna, staviti kvasac, margarin, so i majčinu dušicu, a onda sa mlekom umesiti testo lagano. Kada smo umesili testo ostavimo ga da naraste najbolje oko 20 minuta. Kada je nadošlo prstima kidati kuglice veličine manje od pesnice i umesiti svaku te ređati u pleh (prečnika 30cm). Kada poređamo sve kuglice i pripojimo ih jednu uz drugu, premazati testo žumancetom koje smo prethodno izmutili a onda posuti od gore susam i origano i staviti na pečenje na 200'. Mini veknice su ukusne same za sebe i mogu se jesti kao obrok uz neki sos, umak, pelat ili pavalaku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)