Iako mnogi tvrde kako zaobilaze hleb u ishrani, naročito ako su na dijeti, uvek postoji i zdravija varijanta od kupovnog ako imate malo vremena za eksperimentisanje. Nema ništa bolje od domaćeg hleba i proverenog recepta, a Srećna Republika vam donosi jednostavan i lagan recept za izdašne veknice, koje će vam postati omiljeno pecivo za pravljenje. Koliko će im se deca obradovati ne moramo ni da ističemo.
Sastojci:
- 500 g brašna tip 400
- kašika kukuruznog brašna
- kašika ražanog brašna
- 500 ml (2,5 čaše) mlakog mleka
- kvasac
- 2 kašike margarina
- majčina dušica, origano, so i susam
- jedno žumance
Priprema:
U posudu promešati brašna, staviti kvasac, margarin, so i majčinu dušicu, a onda sa mlekom umesiti testo lagano. Kada smo umesili testo ostavimo ga da naraste najbolje oko 20 minuta. Kada je nadošlo prstima kidati kuglice veličine manje od pesnice i umesiti svaku te ređati u pleh (prečnika 30cm). Kada poređamo sve kuglice i pripojimo ih jednu uz drugu, premazati testo žumancetom koje smo prethodno izmutili a onda posuti od gore susam i origano i staviti na pečenje na 200'. Mini veknice su ukusne same za sebe i mogu se jesti kao obrok uz neki sos, umak, pelat ili pavalaku.
Komentari (0)