Prirodni lekovi

NIKAKO ne bacajte KORU OD LUBENICE! Zaprepastićete se kada saznate koliko je zdrava!

Ona je kraljica letnjeg osveženja, a mnogi tvrde da je slatka kao prva ljubav. Ipak, da li znate zašto je kora lubenice dobra za naše zdravlje?

20.07.2022 13:05

NIKAKO ne bacajte KORU OD LUBENICE! Zaprepastićete se kada saznate koliko je zdrava!
FOTO: shutterstock.com

U vrućim letnjim danima, jedino što nas može rashladiti bolje od sladoleda je osvežavajuća lubenica. Nju svi obožavaju, a prilikom konzumiranja iste, izrazito je teško promeniti samokontrolu. Stoga, većina nas slisti sočno srce lubenice dok kažete keks. Ono što za njom ostane se obično baca, ali se ispostavilo da većina nas greši kada ovo radi. Portal Srećna Republika vam otkriva zašto je baš kora lubenice jedan od njenih najzdravijih delova.

Kora se ne razlikuje od srca

Iako možda nije slatka kao sredina lubenice, njena kora sadrži iste sastojke i potpuno je bezbedna za konzumiranje. Stoga, ako niste preveliki ljubitelj preslatkog srca, slobodno pojedite zeleni i beli deo lubenice, jer će vas on još bolje rashladiti i osvežiti.

Jača organizam

Kora lubenice sadrži aminokoselinu koja se zove citrulin. Obaj aktivni sastojak je odličan za naše telo, budući ga da osnažuje i pospešuje izdržljivost našeg celokupnog organizma, piše portal wall.hr

Čuva i leči stomak

Sigurno se sećate da su vam dok ste bili mali roditelji govorili da ćete dobiti dijareju ukoliko jedete zeleni deo lubenice. Ovo je naravno mit, ali je istina da kora lubenice utiče na naša creva. Ipak, samo u pozitivnom smislu, budući da je ona odličan izvor vlakana i da pospešuje našu probavu.

Stoga, kada uzmete u obzir sve zdravstvene benefite koje nam kora lubenice pruža, dolazi se do zaključka da bi trebalo da prestanemo da je bacamo i da sve potencijale ovog voća iskoristimo u potpunosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)