Odrasli

PRIMETILA SAM OVO NA TELU I MISLILA DA SAM ANEMIČNA: Kada je stigla prava dijagnoza, ostala sam zaleđena (VIDEO)

Mnoge je naterala da se zapitaju.

01.08.2024 10:15

PRIMETILA SAM OVO NA TELU I MISLILA DA SAM ANEMIČNA: Kada je stigla prava dijagnoza, ostala sam zaleđena (VIDEO)
tiktok/printscreen/.carliejo

Devojka po imenu Karli Džo kako se predstavlja na društvenoj mreži TikTok primetila je neobičnu promenu na svojoj koži. Njoj su izlazile modrice, a nije znala zbog čega je to tako. U jednom od videa koji je objavila na društvenim mrežama tvrdi da je mislila kako je uzrok tome što je "verovatno anemična", ne sluteći o čemu se zapravo radi. Nažalost, u poređenju sa njenom pravom dijagnozom, anemija je izgledala tako blago.

Devojka je saznala da boluje od leukemije. Naredni video prikazuje nju kako bez kose leži u bolnici. Ipak, i pored svih muka ona je optimistična, ne skida osmeh sa lica. Ovim videom mnoge je naterala da se zapitaju koje je poreklo njihovih modrica i šta je uzrok anemije, tu se većina preplašila zbog onoga što je snimila.

Takođe, mnogi su joj pružili podršku u ovom teškom periodu.

Šta je leukemija?

Leukemija je kancer krvi, koji se karakteriše brzim rastom abnormalnih krvnih zrnaca. Ovaj nekontrolisani rast se odvija u koštanoj srži, gde se stvara većina krvi vašeg tela. Ćelije leukemije su obično nezrele (još uvek u razvoju) bele krvne ćelije. 

Simptomi leukemije

Simptomi delimično zavise od vrste leukemije. Na primer, ako imate hronični oblik leukemije, možda nećete imati primetne simptome u ranim fazama.

Uobičajeni znaci i simptomi leukemije uključuju:

  • umor
  • groznicu ili noćno znojenje
  • česte infekcije
  • kratak dah
  • bledu kožu
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • bol ili osetljivost kostiju/zglobova
  • bol ili osećaj punjenja ispod rebara na levoj strani

Takođe, karakteristični su otečeni limfni čvorovi na vratu, ispod pazuha, prepona ili stomaka, uvećana slezina ili jetra kao i lako stvaranje modrica i krvarenja, uključujući krvarenje iz nosa, krvarenje desni, osip koji izgleda kao sitne crvene tačke na koži (petehije) ili ljubičaste/potamnele mrlje na koži, piše Cleveland clinic.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)