Odrasli

OVE SIMPTOME NAJČEŠĆE IGNORIŠEMO, A UKAZUJU NA RAK: Evo na šta morate da obratite pažnju!

Rano detektovanje kancera, u većini slučajeva može drastično da poboljša šanse za izlečenje.

16.07.2024 15:58

OVE SIMPTOME NAJČEŠĆE IGNORIŠEMO, A UKAZUJU NA RAK:  Evo na šta morate da obratite pažnju!
Shutterstock

Rak je uzrok 17 odsto smrti na planeti i zbog toga je veoma bitno da naučite kako da prepoznate najčešće simptome, navodi doktor Tim Tiutan. On je napomenuo da se kancer pojavljuje u različitim oblicima, često i bez ikakvih simptoma, međutim, najčeće se izdvaja pet znakova da nešto nije u redu.

Tiutan je najčešće simptome naveo u videu koji je objavio na Tik Toku.

Iznenadno gubljenje težine

Gubitak težine koji niste želeli, i za koji nemate objašnjenje je obično prvi simptom bolesti. Prema navodima Američkog uduženja za lečenje raka, ako iznenada dobijete ili izgubite pet kilograma i više, to je znak za zabrinutost.

Stalni umor

Iako se redovno odmarate i dovoljno spavate, stalno ste umorni i odmor vam ne pomaže? Gubitak energije je klasični simptom i jedan od prvih koji se pojavljuje i može da se ispolji i na fizičkom i na mentalnom planu.  

Hronično znojenje i groznica tokom noći

Ako se svake noći obilno znojite, ili imate groznicu, to je takođe jedan od ranih simptoma kancera. Ako se budite znojavi, sa natopljenom posteljinom, iako je u sobi sveže, jasno je da patite od noćnog znojenja.

@doctortim.md How do you know if you have cancer? These are some common signs and symptoms. Tap follow to join the fight against cancer! #oncology #cancer #cancersucks #healthyliving #medical #learning ♬ original sound - Dr. Tim Tiutan

Sa druge strane, groznica znači da vam je telesna temperatura viša od normalne, zbog čega imate osećaj da gorite i ne osećate se dobro. 

Izrasline

Oticanje i pojava izraslina na raznim delovima tela, najčešće na vratu, grudima i pazuhu, obično su znak za zabrinutost.

Naravno, nije svaka izraslina opasna i često se radi o beningnoj cisti.

Međutim, ako izraslina ostaje dugo, postaje sve bolnija i crvenija, odmah potražite pomoć lekara.  

Krv u stolici

Ovo je najčešći simptom raka bešike i mora da se shvati ozbiljno. Promene u metabolizmu, kao što su konstipacija ili dijareja, ili razlika u izgledu stolice, sve su to potencijalni simptomi raka.

Takođe, ako osećate bol tokom mokrenja ili primetite krv u urinu, potražite lekarsku pomoć, navodi Thefocus.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)