Odrasli

OVO SU SIMPTOMI NAJČEŠĆEG GINEKOLOŠKOG KANCERA: Svake godine oboli 1.500 Srpkinja, evo 4 glavna znaka

Žene, obratite pažnju na ove simptome jer mogu ukazati na kobnu bolest.

22.06.2024 15:03

OVO SU SIMPTOMI NAJČEŠĆEG GINEKOLOŠKOG KANCERA: Svake godine oboli 1.500 Srpkinja, evo 4 glavna znaka
Shutterstock

Cancer Research UK izveštava da nešto manje od 3.200 žena godišnje ima dijagnozu raka grlića materice - bolesti koja se može sprečiti u 99,8 odsto. Rak grlića materice nastaje kada abnormalne ćelije u sluznici grlića materice rastu nekontrolisano, na kraju formirajući tumor. Uglavnom pogađa žene mlađe od 45 godina i obično je uzrokovan infekcijom određenim vrstama humanog papiloma virusa (HPV).

Skrining grlića materice često može uticati na ovaj rak, jer je njihov cilj da identifikuju i leče promene ćelija pre nego što se razviju u rak, prenosi Gloucestershire Live. Rak grlića materice obično raste veoma sporo, a njegova težina zavisi od njegove veličine, da li se proširio i ukupnog zdravlja.

Međutim, neće svi imati simptome, što čini još važnijim da žene učine sve što mogu da to spreče.

Na ova četiri znaka treba obratiti pažnju:

  • vaginalno krvarenje koje je neuobičajeno za vas – uključujući krvarenje tokom ili posle odnosa, između menstruacije ili posle menopauze, ili jače menstruacije nego obično
  • promene u vaginalnom iscedku
  • bol tokom osnosa
  • bol u donjem delu leđa, između kostiju kuka (karlice) ili u donjem delu stomaka

Ako imate neko drugo stanje kao što su fibroidi ili endometrioza, možda ćete redovno osećati ove simptome i naviknuti se na njih. Međutim, ako se simptomi promene, pogoršaju ili se osećate neobično, važno je da posetite svog lekara opšte prakse.

shutterstock.com

Simptomi raka grlića materice

Redovan pregled

Na redovan pregled grlića materice pozivaju se sve žene koje imaju od 25 do 64 godine. Redovan pregled pomaže u pronalaženju i lečenju bilo kakvih promena u ćelijama grlića materice pre nego što se pretvore u rak, piše Mirror.

Pored toga, možete smanjiti verovatnoću razvoja raka grlića materice:

  • korišćenjem zaštite, koja smanjuje šansu za dobijanje HPV-a - ali ne pokrivaju svu kožu oko genitalija, tako da niste u potpunosti zaštićeni
  • prestanite da pušite – pušenje može oslabiti vaš imuni sistem, a hemikalije u cigaretama takođe su štetne
  • uravnotežena ishrana za podršku vašem imunološkom sistemu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)