Odrasli

DA LI STE LJUBITELJ PEČURAKA? Stručnjaci otkrivaju da su one efikasnije od određenih tableta kad je u pitanju ova bolest

Jedna studija pokazuje da pečurke imaju "magičnu moć" kod lečenja određenih bolesti mentalnog zdravlja.

05.05.2024 17:04

DA LI STE LJUBITELJ PEČURAKA?  Stručnjaci otkrivaju da su one efikasnije od određenih tableta kad je u pitanju ova bolest
Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Oksford došli su do zapanjujućih rezultata koji će svakako doprineti u lečenju nekih poremećaja mentalnog zdravlja. Naime u istraživanju koje su sproveli otkrili su da psilocibin (magična pečurka), koja ima psihodelična svojstva bolji u lečenju depresije od tretmana lekovima uključujući antidepresive. 

Posebno su efikasne kod starijih pacijenta od onih koji su uzimali pečurke uzimali rekreativno, tvrde istraživači a prenosi britanski The Sun.

- U našoj uporednoj analizi otkrili smo da je upotreba psilocibina pokazala značajnu korist u lečenju depresije, posebno kod pacijenta sa sekundarnom depresijom, kod bolesnika koji su ranije koristili psihodelične supstabce, kao i kod pacijenata u poznim godinama - navodi autor istraživanja Atina Marina Metraksa.

Depresija je široko rasprostranjena bolest i prema nekim statistikama svaki šesti Britanac pati od ove ozbiljne mentalne bolesti. Žene imaju dva puta više šasne od ovih problema mentalnog zdravlja, navodi taj portal.

Shutterstock

Depresija je prisutnija kod žena starijih od 65 godina

Depresija je najčešći problem mentalnog zdravlja kod starijih ljudi, a od ove bolesti pati 22 odsto muškaraca i 28 odsto žena starijih od 65 godina. 

Prethodna istraživanja sugerišu da uzimanje psilocibina u kontrolisanim dozama poboljšava rezultate lečenja. Ipak, najnovija studija  je pregledala podatke iz sedam radova da bi videla kako faktori utiču na to koliko dobro lek deluje.

U ispitivanju učestvovalo 436 pacijenata

Ova ispitivanja uključivala su 436 pacijenata sa depresijom kojima su date doze psilocibina ili placeba, niacina ili drugih psihodelika. Kako bi se utvrdilo da li i koliko lek dobro deluje rezultati su mereni pre i posle tretmana. Istraživači su rekli kako je promena u rezultatima depresije bila značajno veća posle tretmana psilocibinom nego kod uporedivih tretmana. 

Osim toga, otkrili su kako su pacijenti sa sekundarnom depresijom odnosno oni koji su imali drugu bolest koja je uticala na bolest imali od toga najviše koristi. Metaksa ističe efikasnost nije bila homogena među tipovima pacijenata i kako se činilo da su oni sa depresijom i bolešću opasnom po život imali više koristi od lečenja. Istakla je kako su potrebna dodatna istraživanja koja će objasniti faktore koji maksimiziraju potencijal lečenja psilocibina za simptome depresije.

Naglašavamo da je konzumacija ovih pečurki i supstanci dobijenih iz njih, ilegalna, kao i da samo prenosimo rezultate studije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)