Odrasli

IŠLA SAM U SOLARIJUM PRED LETOVANJE I SAD SAM U AGONIJI: Spaljena joj je koža zbog ove greške, a zbog plikova ne sme da radi ovo (FOTO)

Nije koristila kreme sa zaštitnim faktorom.

02.05.2024 20:20

IŠLA SAM U SOLARIJUM PRED LETOVANJE I SAD SAM U AGONIJI: Spaljena joj je koža zbog ove greške, a zbog plikova ne sme da radi ovo (FOTO)
tiktok/@elise_smithhhh

Mlada žena otkriva kako je njen plan da pripremi kožu za odmor potpuno propao, te da je završila sa ekstremnim opekotinama i plihovima. Elis Smit je otputovala u Portoriko sa prijateljicom prošlog meseca, nakon što je tri meseca išla u solarijum kako bi pripremila kožu za putovanje. Međutim, Elis je verovala da neće morati da nanosi kremu za sunčanje na lice, jer je već izložila kožu UV zracima.

Nažalost, to je dovelo do toga da se probudila drugog dana odmora sa natečenim i crvenim licem, koje je ubrzo počelo da se ljušti. U svojoj viralnoj TikTok objavi, podelila je slike posledica od sunčanja i izjavila da sada ne može da izlazi na sunce tokom odmora bez sedam slojeva kreme za sunčanje.

Opasnost od sunčanice

Sunčanica, poznata i kao teške opekotine od sunca ili fotodermatitis, predstavlja ekstremnu reakciju kože na produženu izloženost suncu. Ovo stanje je ozbiljnije od običnih opekotina od sunca i može izazvati simptome poput pojave plikova, bola, otoka, crvenila, groznice, drhtavice, glavobolje, mučnine i dehidratacije. U nekim slučajevima može dovesti čak do vrtoglavice, gubitka svesti i halucinacija.

Zvaničnici Nacionalne zdravstvene službe (NHS) upozoravaju da osobe čija je koža natečena od izlaganja suncu odmah zatraže savet lekara ili pomoć od u prvoj ambulanti.

tiktok/@elise_smithhhh

Pokazala je posledice sunčanja

Lekari upozoravaju

Elis je bila izložena kritikama i osudama na društvenim mrežama zbog svojih postupaka. Mnogi su komentarisali da je nepromišljena i da je njen postupak besmislen. Ipak, Elis je u svojim odgovorima istrajala u tvrdnji da nije neophodno svakodnevno nanositi SPF kremu na lice (kremu sa zaštitnim faktorom), čak i kada je izloženost UV zracima niska ili kada je oblačno.

Lekari upozoravaju da teške opekotine od sunca mogu dovesti do iscrpljenosti od vrućine i toplotnog udara, što može biti veoma ozbiljno. Takođe, ističu da izlaganje suncu povećava rizik od raka kože i apeluju na odgovorno ponašanje prilikom boravka na suncu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)