Lice

AKO GA NISTE UVELE U SVOJU NEGU, VREME JE! Evo kako vitamin C može da transformiše vašu kožu!

Samo jedan dodatak vašoj rutini nege kože ima sposobnost da potpuno promeni njenu teksturu, izgled i zdravlje a to je vitamin C.

29.04.2024 15:19

AKO GA NISTE UVELE U SVOJU NEGU, VREME JE! Evo kako vitamin C može da transformiše vašu kožu!
shutterstock.com

Stručnjaci stalno ističu koliko je vitamin C važan za naše zdravlje ali i koliku moć ima kada je koža i nega kože u pitanju. Bogat je antioksidansima i poboljšava pigmentaciju a svakako se kroz različite proizvode lako može uključiti u vašu dnevnu rutinu, što ne zahteva neki poseban tretman, a čini čuda za vašu kožu.

Vitamin C kada je koža u pitanju poznat je po tome što daje sjaj koži i pomaže da izblede fleke od akni i pigmentacije.

Saira Vasdev, suosnivač i medicinski direktor Skin and Sanctuary je za popsugar.com objasnila koje su prednosti ovog dodatka za negu kože i šta on donosi našem izgledu.

Prednosti Vitamina C

Ovaj vitamin je super antioksidant i on štiti našu kožu od oštećenja životne sredine ali i sprečava njeno prerano starenje koje je povezano sa UV zracima i zagađenjem. 

- Prodirući duboko u površinu kože neutrališe slobodne radikale koji su toksični za ćelije kože i stimuliše obnavljanje ćelija kao i sintezu kolagena. Vidljive prednosti uključuju svetliju kožu sa poboljšanom teksturom, omekšavanje finih linija i bora i povećanu čvrstoću i elastičnost - ističe Vasdev.

shutterstock.com

Vitamin C često dolazi u tamnim bocama kako bi bio zaštićen od sunčeve svetlosti

 

Oni koji se bore sa aknama kako napominje Vasdev, mogu slobodno da koriste vitamin C jer je snažan antiflamatorni lek a u kombinaciji sa SPF kremom rezultira superiornom zaštitom od prekomernog izlaganja suncu i atmosferskog starenja.

Kako pronaći najbolji proizvod sa vitaminom C?

U drogerijama i apotekama možemo pronaći različite proizvode sa ovim dodatkom od hidratantnih krema, preko maski do seruma. Doktorka ističe da je važno tražiti stabilizovane preparate vitamina C jer nestabilizovani oblici brzo oksidiraju i kada se nanesu na kožu mogu izazvati iritaciju ili mogu biti štetni za našu kožu. L-askorbinska kiselina je najčistiji oblik vitamina C  i ako je formulisana po visokim standardima  obezbeđuje vrhunsku antioksidativnu odbranu od svojih derivata, ističe ona. Vasdev napominje da je poželjno kupovati proizvode u boci koje štite proizvod od sunčeve svetlosti. 

Ko treba da koristi vitamin C?

Idealno vreme kada bi trebalo uvesti vitamin C u negu su rane 20-te ali ljudi svih uzrasta imaju koristi od njegove upotrebe. Najbolje je koristiti ga ujutru nakon čišćenja i treba da ga prati krema za sunčanje da bi se udvostručila zaštita od oštećenja kože. Ovaj vitamin dolazi u 4 varijante  tako da je važno odabrati pravu za kožu. Pet procenata je idealno za korišćenje na osetljivom području oko očiju. Deset je za suvu i osetljivu kožu. Petnaest posto se najčešće koristi i on je pogodan za sve tipove kože a dvadeset procenata obezbeđuje najveću koncentraciju i koristi se za probleme foto starenja i deblje tipove kože poput muške.

Mere predostrožnosti

Doktorka ističe da serume vitamina C treba da držite na hladnom i tamnom mestu zbog čega je većina bočica neprozirna. L - askorbinska kiselina je kiselina za piling i bez upotrebe SPF kreme može da poveća fotosenzitivnost zbog čega kožu čini sklonijom zapaljenjima i oštećenjima od sunca. Ukoliko ste na nekim tretmanima poput hemijskog pilinga ili lasera napravite jednu pauzu od proizvoda poput vitamina C ili retinola kako se obnovila barijera kože.

Vasdev napominje da je serum vitamina C poput šampanjca odnosno svetle boje a ako proizvod ima smeđu boju, prestanite da ga koristite jer je oksidirao i može biti štetan ako se nanese na kožu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)