Kolagen se nalazi u mesu najčešće vezivnog tkiva ali ga ima i u biljkama. To je najzastupljenija vrsta proteina u telu i glavna je komponenta kože, kostiju, tetkiva i hrskavice. Prilikom varenja u našem organizmu on se razlaže na aminokiseline koje se distribuiraju svuda po telu gde su proteini neophodni. S godinama prisustvo ovog proteina u našem telu slabi, a to se često odražava i na naše lice na kojem se može primetiti opuštena koža.
Iako ga telo prirodno proizvodi, dodatna hrana sa ovim proteinom može pomoći telu da više proizvodi kolagen što unapređuje zdravlje kože, zaštitu mišića i ligamenata.
Najbolji izvori kolagena su:
Bujon
Bujon od kostiju je najbolji izvor kolagena u hrani. Pravi se kuvanjem kostiju i vezivnog tkiva u ključaloj vodi sa malo sirćeta i tom prilikom se raspadaju kosti gde dolazi do oslobađanja hranljivih materija i proteina u vodu. Najbolje supe od kostiju bogate kolagenom prave se od goveđih, svinjskih i pilećih kostiju.
Organsko meso
Kolagen tipa I nalazi se najviše u mesu organa i ono ima mnogo veći nivo ovog proteina od mesa mišića. Meso organa poput bubrega, srca, creva odličan su izvor esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala i zdravih masti, prenosi Kaynutrition.com. Popularan način uživanja u mesu organa je konzumiranje jetrene paštete.
Govedina
Govedina je odličan izvor kolagena tipa I i II ali nisu svi komadi govedine bogati njime. Iako je biftek najskuplji i najpopularniji komad ovog mesa, najbolji izvori kolagena su zapravo vezivna tkiva poput prsa, kolenica i šnicla.
Piletina
Pileća hrskavica i koža su dobar izvor kolagena posebno pileći komadi sa kostima poput krilca, nogu i stopala. Nekoliko pilećih krilaca ili bataka pojedite bez kostiju i uživajte u kolagenu u svakom zalogaju.
Svinjetina
Svinjska koža se najčešće koristi za pravljenje svinjske kore, hrskave svinjske grickalice koja je poput čipsa. Ove kore bogate su proteinima, mastima i ugljenim hidratima. Svinjske kore ili čvarci dolaze u raznim ukusima u velikim prodavnicama pa eto načina da unesete kolagen prirodnim putem.
Riba
Riblje kosti i koža su odličan izvor kolagena jer riblja koža sadrži kolagen tipa I visokog stepena čistoće. On je poznat kao morski kolagen. Sardine su odličan izvor kolagena kao i losos. Riblje kosti se mogu koristiti za pravljenje bujona i čorbi bogatih ovim proteinom.
Osim gore pomenutih, među odličnim prirodnim izvorima ovog krucijalnog proteina za našu kožu i mišiće su jaja. Iako belanca i žumnca ne sadrže kolagen, najviše ga ima u membrani ljuske, odnosno u tankom sloju između belanaca i ljuske jajeta. Neke studije potvrđuju da i žumanca sadrže kolagen. Na kraju želatin je još jedna od namirnica gde ga možete naći i to kuvanjem životinjskih kostiju, hrskavice i kože a kada se skuvana providna supstanca ohladi ona se stegne i dobija izgled želea. Goveđi želatin se koristi i kao prirodni zgušnjivač za supe, gulaš i čorbe kao i za pravljenje žvakaćih guma i drugih poslastica.
Komentari (0)