Lice

ŠPICASTA BRADA TREND KOJI JE SVE POPULARNIJI I KOD NAS: Evo kako se izvodi zahtev, a doktor Matejin otkriva i šta Srpkinje najčešće operišu

Procedura traje 45 minuta, a radi se hijaluronskim filerima.

10.04.2024 10:10

ŠPICASTA BRADA TREND KOJI JE SVE POPULARNIJI I KOD NAS: Evo kako se izvodi zahtev, a doktor Matejin otkriva i šta Srpkinje najčešće operišu
JASON SZENES / UPI / Profimedia, Privatna arhiva

Svaki trend u estetskoj hirurgiji koji se pojavi u svetu vrlo brzo postaje popularan i u Srbiji. Sudeći po trendu koji su promovisale holivudske glumice i starlete među kojima i Kajli Džener, u modi su špicaste brade i naglašene kosti vilice. U pitanju je preoblikovanje ovog dela lica koje se najčešće radi hijaluronskim filerima kako bi se postigle savršene proporcije i skladan profil.

 

 

Svetski trendovi kod nas

Kako je za Srećnu republiku objasnio specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije dr Predrag Matejin sve što je u trendu u svetu vrlo brzo dolazi i kod nas.

- U pitanju je takozvani V-shape odnosno oblik špicasti oblik brade sa pojačanim i naglašenim uglovima donje vilice. To se uglavnom radi filerima, ređe estetskim operacijama i remodeliranjem kosti. Ti zahvati su nekako stvar trenda i mode, budu aktuleni neko vreme i posle toga dođu neki drugi zahvati. Kao i u modnoj industriji tako i u estetskoj hirurgiji se često pojavi neki trend koji traje godinu, dve i brzo se zaboravi - rekao je dr Matejin.

Naglašavanje kontura donje vilice postiže se mladalački izgled i eventualno zateže manji višak opuštene kože u ovom predelu. Hijaluronska kiselina je sastavni deo našeg organizma, pa prilikom ubrizgavanja ovih filera najčešće nema neželjenih efekata.

Procedura traje oko 45 minuta uključujući pregled, nanošenje anastetika i samo ubrizgavanje hijalurona uz pomoć igle i kanile. Rezultati su vidljivi odmah nakon procedure,a pacijent se odmah vraća svakodnevnim obavezama. Trajanje efekata je individualno i zavisi od samog pacijenta i njegovog načina života. Cena zavisi od količine upotrebljenog hijalurona, a 0,55 ml košta oko 17.500 dinara.

shutterstock.com

Korekcija nosa je najtraženija estetska operacija među Srpkinjama

Oprez sa novim tehnikama

Dr Matejin ističe da on lično ne radi ovu proceduru, jer je lekar starog kova i radi bazične hirurške tehnike.

- Vrlo sam oprezan sa prihvatanjem neke nove tehnike. Sačekam da prođe godinu ili dve dana da vidim da li će to da zaživi ili neće. Ako je nešto dobro i ima efekta onda to može da se radi. U slučaju da je to nešto samo stvar trenutnog hir i želje da se iz nekog razloga bude drugačiji, interesantniji, a ne gleda se estetika onda to ne prihvatam da radim - rekao je on.

Na naše pitanje da li ga pacijentkinje poslušaju kad im kaže da određena procedura nije za njih, dr Matejin kaže da sve zavisi koji je tip devojaka ili žena.

- Imate specifičnu grupu devojaka koje slepo prate aktuelne trendove i to što zamisle moraju da odrade. One insistiraju na tome i ako ih jedan hirurg odbije, one će već naći nekoga ko će im to odraditi - dodao je dr Matejin.

On nam je i otkrio koje zahvate Srpkinje trenutno najviše traže kad je u pitanju estetska hirurgija.
- Poslednjih nekoliko godina imam najviše pacijentkinja koje traže korekciju nosa. Grudi su standarno uvek u trendu, povećanje ili smanjivanje grudi, kao i podizanje dojki je uvek aktuelno. Takođe,  u poslednje vreme se dosta traži liposukcija sa lipotransferom, odnosno isisavanje sala sa jednog dela tela i vraćanja sopstvenog masnog tkiva na drugo mesto radi preoblikovanja - rekao je on.

shutterstock

I stariji muškarci žele da se podmlade i izbrišu bore s lica

Među pacijentima ima i dosta muškaraca, koji se prema njegovim rečima dele u dve kategorije.
- Imamo strejt muškarce koji u nekim poznim godinama žele da se malo podmlade. Obično to nisu neki veliki zahvati i najčešće se radi podizanje kapaka, sređivanje podočnjaka, brisanje bora botoksom jer se i od muškaraca očekuje da budu u formi i elegantni posebno kod poslovnog sveta. I imamo drugu grupu muškaraca koji zahteva feminizaciju izgleda i ono što nameće trend i moda, da budu više ženstveni - objasnio je dr Matejin.

Na naše pitanje da li im dolaze žene iz inostranstva, s obzirom na to da su esteski zahvati kod nas vrlo kvalitetni, a jeftiniji nego u inostranstvu on je istakao da je sve više i takvih pacijentkinja.

- Najčešće nam prvo dolaze naše žene koje žive u inostranstvu i kada hirurg napravi dobre rezultate, a pacijentkinja bude zadovoljna rezultatima, onda ona preporuči lekara i svojoj prijateljici koja je strankinja. Da, imamo sve više strankinja koje dolaze na estetske intervencije kod nas i verujem da će taj medicinski turizam biti sve razvijeniji u Srbiji - zaključio je naš sagovornik.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)