Telo

OPERACIJA POVEĆANJA GRUDI VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJA! Estetski hirurzi otkrili: Žene ovo sve više traže!

Pokazalo se da sve manji broj žena želi uvećanje grudi, a da čak raste procenat žena koje po svaku cenu žele da uklone implante.

30.01.2023 17:01

OPERACIJA POVEĆANJA GRUDI VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJA! Estetski hirurzi otkrili: Žene ovo sve više traže!
shutterstock.com

Povećanje grudi godinama je bila najtraženija estetska operacija. Međutim, sudeći prema podacima Međunarodnog udruženja estetske i plastične hirurgije (ISAPS) taj trend je u opadanju. I ne samo to. Primećen je i nagli skok broja pacijentkinja koje traže uklanjanje implantata iz grudi, pa je tako potražnja za tom vrstom operacije skočila za čak 50 odsto u poslednje četiri godine, i to širom sveta. Iz toga se može zaključiti da velike grudi više nisu u modi.

shutterstock.com

Žene sve više traže liposukciju i to različitih delova tela, pa čak i lica

Kako pokazuje izveštaj Međunarodnog udruženja estetske i plastične hirurgije, na prvom mestu našla se liposukcija, odnosno isisavanje masnoće kao metoda oblikovanja tela. Ona predstavlja čak 14.8 odsto svih estetskih operacija u svetu, dok je povećanje grudi palo na 13 odsto. Samo 2021. obavljeno je više od 30 miliona hiruških i nehiruških estetskih zahvata, što je skok od 19,3 odsto u odnosu na 2020.

U periodu od 2017. do 2021. ukupan broj hirurških intervencija "skočio" je za više od 33 odsto odsto, dok su se nehirurški zahvati, od kojih je najpopularniji botoks, povećali za više od 54 odsto u istom vremenu.

Na osnovu tih podataka, kako ističu u Međunarodnom udruženju estetskih i plastičnih hirurga, dolazi se do zaključka da žene žele da preoblikuju telo, ali i raste zabrinutost zbog mogućeg uticaja implantata za grudi na zdravlje.

Pored liposukcije, među najpopularnijim intervencijama su i operacija nosa i stomaka, očnih kapaka, koja je po broju pacijenata zauzela treće mesto na globalnom nivou i, verovali ili ne, popularnija je kod muškaraca nego kod žena. Operacija butina ima najveći rastući trend u svetu, ali i upotreba filera za lice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)