Tetka Saveta

NIKADA NE PERITE VEŠ U MAŠINI NA 30 ILI 40 STEPENI: Mnogi Srbi prave ovu grešku, stručnjaci objasnili o čemu je reč

Obratite pažnju na par bitnih stvari.

16.05.2024 12:57

NIKADA NE PERITE VEŠ U MAŠINI NA 30 ILI 40 STEPENI: Mnogi Srbi prave ovu grešku, stručnjaci objasnili o čemu je reč
shutterstock.com

Nedavna istraživanja otkrila su da niske temperature vode u kojoj se pere odeća ne samo da ne eliminišu bakterije, već im omogućavaju da prežive i šire se dalje. Čak i na telu zagrejanom na samo 30 stepeni, bakterije mogu opstati, upozoravaju mikrobiolozi.

Da bi se smanjio rizik od širenja bakterija putem odeće, stručnjaci preporučuju pranje odeće na temperaturi od najmanje 60 stepeni, posebno kada je reč o dečjoj odeći koja je podložna većem riziku od infekcija.

Takođe, istraživanja su pokazala da patike, koje se često peru na nižim temperaturama, mogu sadržati i do 10.000 organizama koji prežive pranje i ostaju u mašini za pranje veša.

shutterstock.com

Niske temperature su pogodne za bakterije

Ovo može biti potencijalni izvor kontaminacije za ostalu odeću koja se pere zajedno s njima.

Kako bi se osiguralo da su bakterije uklonjene iz mašine za pranje veša, stručnjaci preporučuju povremeno pranje prazne veš mašine na najmanje 90 stepeni. Ovaj jednostavan korak može pomoći u očuvanju higijene i sprečavanju širenja infekcija putem odeće. Zdravlje je važno, a pravilna higijena odeće igra ključnu ulogu u tome.

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)

nekko

17.05.2024 23:25

Pitajte vase "strucnjake" kako oprati posteljinu koja se pere na 30°C. Prasak za ves ubija sve patogene, ne nuzno temperatura.