Tetka Saveta

EVO KAKO DA SPREČITE KROMPIR DA NE PROKLIJA: Za ovaj hit trik vam trebaju samo još jabuke!

Evo kako da zaustavite ovaj proces

15.05.2024 15:42

EVO KAKO DA SPREČITE KROMPIR DA NE PROKLIJA: Za ovaj hit trik vam trebaju samo još jabuke!
Shutterstock

Krompir, omiljeni dodatak mnogih jela širom sveta, često iznenadi svojim proklijalim izgledom kada ga najviše želite za svoj obrok. Ali, uz pomoć starinskog trika koji nam donose naše bake, zaboravite na proklijavanje i kvarenje ovog kulinarskog junaka!

Proklijali krompir u vašoj ostavi može delovati demorališuće, posebno kada ste ga već zamislili u svojoj večeri

Osim toga, proklijali krompir sadrži povećane nivoe solanina, prirodnog jedinjenja koje je krompir razvio kako bi odbijao štetočine, ali može biti potencijalno štetno ako se konzumira u velikim količinama.

Ali, postoji rešenje!

Ova jednostavna, ali efikasna metoda oslanja se na tradicionalnu praksu korišćenja prirodnih elemenata kako bi se produžio rok trajanja hrane. A tajna leži u – jabukama. Možda vas zanima zašto jabuke, ali ove voćke oslobađaju gas etilen, prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krompira.

Čuvanjem krompira u korpi s nekoliko jabuka značajno ćete produžiti njegov rok trajanja.

Važno je čuvati krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavati frižider. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje, umesto da ga spreči.

 

Ako primetite da se na krompiru formiraju male klice, samo ih jednostavno odstranite i koristite krompir. Međutim, ako primetite velike klice, to može biti znak da je krompir već proklijao i da bi bilo najbolje da ga bacite.

Ovaj jednostavan trik, koji nas podseća na mudrost naših baka, osigurava da će vaš krompir ostati svež i ukusan, spremajući vas za obrok bez iznenađenja proklijalih izdanaka.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)