Tetka Saveta

SKRIVENA ETIKETA U FRIŽIDERU OTKRIVA GREŠKU KOJU SVI PRAVIMO: Zbog ovoga nam namirnice brzo propadaju

Pogrešno skladištenje hrane dovodi do isušivanja i truljenja čak i na visokim temperaturama.

12.05.2024 14:50

SKRIVENA ETIKETA U FRIŽIDERU OTKRIVA GREŠKU KOJU SVI PRAVIMO: Zbog ovoga nam namirnice brzo propadaju
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas su, verovatno, već pomislili da su sve informacije o čuvanju hrane u frižideru već odavno usvojili. Međutim, jedna žena je nedavno otkrila nešto što je dovelo u pitanje sve što smo dosad mislili da znamo o ovoj temi.

Naime, u grupi Mums Who Clean na Fejsbuku, jedna korisnica je podelila fotografiju svojih šargarepa koje su se nalazile u fioci frižidera, a na njoj je stajala nalepnica koja je izazvala pravu pometnju. Nalepnica je glasila: "Ne čuvati voće ili povrće u hladnoj pregradi. Voće ili povrće može se smrznuti."

Ovo otkriće je navelo mnoge korisnike da se zapitaju da li već godinama pogrešno čuvaju svoje namirnice.

Razgovor je brzo prerasao u pravu debatu među Britancima, a na kraju se uključio i stručnjak za hranu da razjasni situaciju. Mimi Morli, viši kuvar u kompaniji HelloFresh, otkrila je da svaka fioka u frižideru ima svoju specifičnu namenu, te da nije svejedno gde ćete čuvati voće, a gde povrće.

Foto: Shutterstock

kako se pravilno skladišti povrće u frižideru

Različite svrhe fioka

Mimi je istakla da je uobičajena zabluda da su obe fioke na dnu frižidera iste. Naprotiv, svaka fioka ima svoju ekskluzivnu svrhu. Jedna je namenjena čuvanju voća i povrća u visokoj vlažnosti vazduha, dok je druga namenjena čuvanju voća i povrća u niskoj vlažnosti.

Kako pravilno čuvati voće i povrće

Prema rečima Mimi Morli, voće i povrće koje se najbolje očuvaju u hrskavom stanju i koje je osetljivo na gubitak vlage, poput kupusa, šargarepe i jagoda, treba čuvati u fiocki visoke vlažnosti (30-40 stepeni) kako bi se izbeglo sušenje.


S druge strane, voće i povrće koje proizvodi visok nivo etilenskog gasa i koje nije toliko osetljivo na gubitak vlage, poput kivija, koštunjavog voća i jabuka, treba čuvati u fiocki niske vlažnosti kako bi ostalo sočno i kako bi se izbeglo nepotrebno bacanje hrane.

Mimi savetuje da se voće i povrće ne sme čuvati u fioci koja je više od dve trećine puna, jer loš protok vazduha može kontaminirati hranu. Takođe, preporučuje se stavljanje vlažnog papirnog ubrusa preko iseckanog povrća kako bi se izbeglo isušivanje, pre nego što se čuva u hermetički zatvorenoj posudi.

Foto: Shutterstock

Uživajte u svežim namirnicama svakog dana

Kako oživeti povrće

Ukoliko su, na primer, celer ili zelena salata počeli malo da se suše, Mimi savetuje da ih stavite u čašu vode i čuvate u bočnom delu frižidera, te da sačekate 12 sati kako bi se povrće osvežilo i povratilo hranljive materije.



BONUS VIDEO:

Komentari (0)