Odrasli

AKO DODAJETE SO DOK JEDETE – OVO JE UPOZORENJE ZA VAS: Ova navika vam znatno povećava šanse od obolevanja od opakog kancera - evo šta kaže studija

Dodavanje ovog začina u obroke može povećati rizik od razvoja raka želuca.

14.05.2024 09:11

AKO DODAJETE SO DOK JEDETE – OVO JE UPOZORENJE ZA VAS: Ova navika vam znatno povećava šanse od obolevanja od opakog kancera - evo šta kaže studija
shutterstock.com

Dodavanje soli u hranu može povećati rizik od raka želuca za 40%, prema novoj studiji. Istraživanje objavljeno u časopisu Gastric Cancer analiziralo je podatke više od 500.000 ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva, isključujući one sa postojećim rakom ili problemima s bubrezima.

- Otkrili smo da su učesnici koji su uvek dodavali so u hranu za stolom imali 41% veći rizik od razvoja raka želuca od onih koji nikada/retko dodaju so, navodi se u studiji.

Rak stomaka je peti najčešći rak širom na svetu, prema Nacionalnom institutu za rak, koji kaže "češći je u zemljama istočne Azije, istočne Evrope i Južne i Centralne Amerike nego u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama".

shutterstock.com

Simptomi su nespecifični

Organizacija takođe ističe da "ishrana koja sadrži malo voća i povrća ili koja je bogata slanom, dimljenom ili loše konzerviranom hranom može povećati rizik od raka želuca".

Kako se ističe u nedavnoj studiji, azijska populacija ima visoku stopu raka želuca zbog "visokog unosa soli, usoljene ribe, kisele hrane i prerađenog mesa".

Ovo su ograničenja studije

Ali studija ima svoja ograničenja, istakli su njeni autori.

- Iako naša studija zasnovana na velikoj kohorti sugeriše da je uvek dodavanje soli hrani za stolom takođe povezano sa većim rizikom od raka želuca kod zapadnih populacija, ono ima nekoliko ograničenja. Broj slučajeva u našoj studiji nije bio dovoljan da se proceni uticaj potencijalnih modifikatora kao što su pol, starost, etnička pripadnost, infekcija H. pilori ili pušački status, navodi se u studiji.

Međutim, pojedinci koji dodaju više soli takođe će češće konzumirati hranu sa većim sadržajem natrijuma; prema tome, i imajući u vidu da je unos soli u ishrani sklon grešci u merenju, prave veze između unosa soli i rizika od raka želuca mogu biti jača od onih koje su primećene u ovoj studiji.

shutterstock.com

Rak želuca se uglavnom otkriva u kasnijoj fazi

Oni sa visokim rizikom od raka želuca mogu pregledati bolest endoskopijom, kaže Nacionalni institut za rak. Međutim, rak stomaka se generalno ne dijagnostikuje u ranim fazama, kaže organizacija, a kasnije dijagnoze često dovode do lošijih ishoda.

Rak želuca je često uznapredovao kada se dijagnostikuje. U uznapredovalim stadijumima, rak stomaka se može lečiti, ali se retko izleči, kaže Nacionalni institut za rak SAD.

Šta je rak želuca

Rak želuca, najčešće adenokarcinom, može se razviti u bilo kom delu želuca i često ostaje neprimećen sve dok ne dostigne naprednu fazu. Simptomi poput gornje dispepsije, rane zasićenosti, bolova u stomaku nakon jela, mučnine, nadimanja i gorušice su česti, ali nespecifični, što ih čini teškim za prepoznavanje. U većini slučajeva, rak želuca se razvija bez ikakvih simptoma, prenosi People. 

Gastroskopija je ključna za potvrdu prisustva maligniteta i važno je da se bolest otkrije u ranoj fazi kako bi lečenje bilo uspešno.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)