Vežbanje

EVO KAKO NADOKNADITI LENJOST IZ MLAĐIH DANA: Naučnici otkrivaju kako da uđete u formu i sa 55 – bez ogromnog napora

Ovo su vežbe koje možete da radite.

15.05.2024 16:39

EVO KAKO NADOKNADITI LENJOST IZ MLAĐIH DANA: Naučnici otkrivaju kako da uđete u formu i sa 55 – bez ogromnog napora
Shutterstock

Žongliranje između poslovnih obaveza, podizanja dece i održavanja socijalnog života često može izgledati kao nemoguća misija. U takvom haosu, briga o sopstvenom zdravlju i kondiciji često dolazi na poslednje mesto. Međutim, stručnjaci tvrde da čak i ako postanete aktivni tek u 50-im godinama, još uvek možete značajno poboljšati kvalitet svog života.

Naučnici sa Univerziteta u Sidneju sproveli su istraživanje na više od 11.000 žena tokom perioda od 15 godina, prateći njihov nivo fizičke aktivnosti i kvalitet života.

Rezultati su pokazali da su žene koje su redovno vežbale, ili su počele da vežbaju u kasnijim godinama, imale bolje rezultate u fizičkom zdravlju u poređenju sa onima koje nisu sledile smernice za fizičku aktivnost.

 

Zdravstvene koristi redovne fizičke aktivnosti su višestruke. Učestalo vežbanje može povećati šanse za održavanje dobre fizičke forme, omogućiti obavljanje svakodnevnih aktivnosti sa lakoćom i poboljšati kvalitet života bez negativnog uticaja na društvene aktivnosti.

 

Važno je da žene budu aktivne i u srednjim godinama

Dr. Bin Ngujen, jedan od autora studije, istakao je važnost ovih rezultata kao podstrek za žene srednjih godina da ostanu ili postanu fizički aktivnije. Vežbanje tokom života može doneti značajne zdravstvene koristi, čak i ako počnete redovno da vežbate tek u pedesetim godinama.

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli između 19 i 64 godine treba da teže da budu aktivni svakog dana, kombinujući umerenu aerobnu aktivnost sa vežbama snage najmanje dva puta nedeljno. Kako navodi Živim.hr, ovo su preporuke. 

Najmanje 150 minuta nedeljno odvojite za umereno aerobne aktivnosti, poput vožnje bicikla ili brzog hodanja i vežbe snage 2 ili više puta nedeljno, i to vežbe koje aktiviraju glavne mišićne skupine (noge, bokovi, leđa, trbuh, prsa, ramena i ruke).

Možete probati sa 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti nedeljno, poput trčanja ili tenisa vežbe snage 2 ili više puta nedeljno, i to vježbe koje aktiviraju glavne mišićne skupine (noge, bokovi, leđa, trbuh, prsa, ramena i ruke).

Dobro pravilo koje je korisno imati na umu jeste da jedan minut intenzivne aktivnosti donosi iste zdravstvene dobrobiti kao dva minuta umerene aktivnosti.

Ovo pravilo važi i za one koji počinju sa vežbanjem u kasnijim godinama.

Stoga, poruka je jasna: nikada nije kasno da počnete brinuti o svom zdravlju i kondiciji. Čak i jednostavne aktivnosti, poput brzog hodanja ili vožnje bicikla, mogu doneti značajne beneficije vašem fizičkom i mentalnom zdravlju, stvarajući osnovu za srećniji i zdraviji život u svakoj životnoj dobi.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)