Tetka Saveta

KOLIKO OPRAN VEŠ SME DA STOJI U MAŠINI: Kako biste izbegli neprijatne mirise, ovo morate da uradite (FOTO)

Saveti stručnjaka koji zlata vrede: evo kako da vam opran veš u mašini ne poprimi neprijatne mirise.

22.04.2024 14:01

KOLIKO OPRAN VEŠ SME DA STOJI U MAŠINI: Kako biste izbegli neprijatne mirise, ovo morate da uradite (FOTO)
shutterstock.com

Kada se mokre stvari ostave u veš mašini na duže vreme, pogotovo u mašini koja nije bila očišćena neko vreme, mogu da razviju neprijatan miris. To obično uzrokuje rast bakterija i buđi. Prema stručnjaku sa Instituta za tkanine, mokri veš ne bi trebalo da stoji u veš mašini duže od osam do dvanaest sati. Za optimalnu svežinu, najbolje je ukloniti veš što je pre moguće.

Međutim, ako niste kod kuće ili ste zaspali pre nego što se ciklus pranja završio, nije kraj sveta.

Shutterstock

Kako se rešiti neprijatnih mirisa veša

Faktori koji utiču na razvoj mirisa

Tačno vreme razvoja neprijatnih mirisa zavisi od različitih faktora, uključujući koliko često čistite veš mašinu i vrstu deterdženta koji koristite. Ako niste sigurni da li je mokri veš ostavljen predugo, najjednostavniji način da proverite da li ga treba ponovo oprati je da ga pomirišete. Ako buđ i bakterije počnu da se razvijaju na vlažnom vešu, primetićete njihov miris. U takvim slučajevima, ponovno pranje je neophodno.

Ako primetite čudan miris na tek opranom vešu, možda ćete morati da očistite mašinu kako biste se rešili buđi i bakterija, kako preporučuje PopSugar.

Kako pravilno očistiti veš mašinu

Vremenom, voda koja se koristi u mašini može prouzrokovati taloženje kamenca, posebno u područjima sa tvrdom vodom. Da biste sprečili ovu situaciju, potrebno je redovno dubinsko čišćenje veš mašine, barem jednom mesečno.

Možete kupiti komercijalne proizvode za čišćenje ili napraviti svoje koristeći sodu bikarbonu i sirće. Jednostavno sipajte sodu bikarbonu u pregradu za deterdžent, dodajte malo belog sirćeta i pokrenite kratki ciklus pranja. Redovnom praksom, naslage kamenca će nestati.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)