Tetka Saveta

NEVEROVATAN TRIK ZA SUŠENJE VEŠA NAPOLJU BEZ OBZIRA NA VREME: Efikasan je i na niskim temperaturama, ali uz ovaj uslov! (FOTO)

Ona je metorolog i mama, a ovo su njeni saveti.

11.04.2024 11:01

NEVEROVATAN TRIK ZA SUŠENJE VEŠA NAPOLJU BEZ OBZIRA NA VREME: Efikasan je i na niskim temperaturama, ali uz ovaj uslov! (FOTO)
Shutterstock

Sušenje veša posebno tokom zime predstavlja ozbiljan problem za većinu domaćica. Zbog toga mnoga domaćinstva kupuju mašinu za sušenje veša iako je ovaj aparat jedan od najvećih potrošača struje. Možda ćete brzo i jednostavno osušiti veš, ali će vam zato računi za struju biti astronomski. 

Međutim, kako za britanski San tvrdi meteorolog Džo Farov ona veš suši isključivo napolju bez obzira na vremenske uslove. 

 

 

Meteorolog i mama

Prema rečima Farove, veš može da se suši napolju i na niskim temperaturama, ali samo pod jednim uslovom.

- Ne trebaju vam visoke spoljne temperature da biste veš sušili napolju. Ja čak i tokom zimskih meseci primenjujem ovan način sušenja, a kao mama dvoje dece uvek imam dosta prljavog veša koji perem i sušim. Ali, umesto da samo ubacim opran veš u mašinu za sušenje ja ga iznesem napolje čak i tokom zime. Kao stručnjak za vremensku prognozu mogu da kažem da je od sunca za sušenje veša bažniji vetar i njegova brzina - rekla je ona. 

Ona ovaj trik primenjuje i kad su temperature ispod pet stepeni, ali ima vetra. Kako je objasnila ovo je videla od stanovnika severnih zemalja gde ljudi iznose veš napolje čak i kad je sve prekriveno snegom, ali ima vetra.

- Dokle god možete da osetite čak i blagi povetarac možete izneti veš napolje da se suši. Čak i kad je tokom dana vetrovito sa povremenim pljuskovima uvek između kiše postoji period kada ona ne pada, pa možete to iskoristiti za sušenje veša. Moj savet je da pogledate vremensku prognozu za taj dan i da vam to bude odrednica kad je u pitanju sušenje veša napolju. Ako se baš očekuje kiša uz vetar uvek možete sušilicu da stavite ispod natkrivenog dela ili terase gde će biti zaštićen od kiše, a opet izložen vetru koju ga zapravo suši - pojasnila je Farov.

shutterstock.com

Proverite vremensku prognozu pre nego što iznesete veš napolje na sušenje

 

Ona je dala i nekoliko praktičnih saveta za sušenje veša:

  • ako se očekuje kiša uvek možete izneti stvari od poliestera koji se brže suši od drugih materijala
  • pamučni peškiri se duže suše, pa za njih ipak birajte vertovit ali dan bez kiše i sa više sunca
  • ovo važio i farmerke i druge komade garderobe od teksasa
  • proverite da li je mašina za pranje dobro iscedila veš i ako je potrebno ponovo uključite još jedan ciklus centrifuge

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Mia

11.04.2024 11:57

Zapravo je najvažnija stavka vlažnost vazduha, a ne vetar.