Tetka Saveta

KAKO DA OČISTITE EKRAN TELEVIZORA, A DA GA NE OŠTETITE: Potrebna su vam samo 2 jeftina sastojka!

Umesto skupih industrijskih sredstava za čišćenje napravite kod kuće efikasno sredstvo za čišćenje.

19.04.2024 11:40

KAKO DA OČISTITE EKRAN TELEVIZORA, A DA GA NE OŠTETITE: Potrebna su vam samo 2 jeftina sastojka!
Shutterstock

Moderni plazma televizori imaju prilično osetljive ekrane, pa većina ljudi ima problem kada treba da se očiste. Mnogi će po navici uzeti u ruke sredstvo za čišćenje prozora što nije dobra ideja. 

Kako je objasnila stručnjak za čišćenje Džesika Eks, ključno je koristiti odgovarajuća sredstva i tehnike kako bi se izbeglo oštećenje ekrana. Moderni televizori sa ravnim ekranom zahtevaju više pažnje, pa se preporučuje korišćenje mikrofiber krpe kako bi se izbeglo grebanje osetljivih površina. 

unsplash.com

Ne zaboravite da detaljno očistite i daljinski upravljač

Ovo je pravilna tehnika

Džesika ističe da treba izbegavati preterani pritisak na ekran prilikom čišćenja. Nikako ne treba da prskate sredstvo za čišćenje direktno na ekran već ga najpre nanesite na krpu, pa time obrišite televizor. 

- Dobro bi bilo da koristite novu krpu koja je namenjana samo za čišćenje ekrana kako biste sprečili prenošenje ostataka prljavštine na ekran - rekla je Džesika.

Ona je posebno naglasila da ne treba zaboraviti čišćenje daljinskog upravljača. 
- Pre samog čišćenja izvadite baterije, zatim nežno protresite daljinski kako biste uklonili eventualnu prljavštinu, pa ga tek onda prebrišite i vratite baterije - dodala je ona.

Džesika je preporučila da se izbegavaju jake hemikalije za čišćenje ekrana televizora. To se posebno odnosi na sredstva koja u sebi sadrže jake hemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka, a koja mogu da izazovu trajna oštećenja ekrana. Iako postoje različiti komercijalni proizvodi za čišćenje, možete napraviti jednostavno i jeftino domaće sredstvo od samo dva sastojka koja verovatno već imate u kući.

Pomešajte čašu destilovane vode sa isto toliko običnog alkoholnog sirćeta.  Prema Džesikinim rečima prepučuje se destilovana voda zato što ima mekšu strukturu u poređenju sa vodom iz slavine, koja može sadržati minerale koji mogu ogrebati ekran.

Čišćenje ekrana, bilo na televizorima ili drugim elektronskim uređajima, zahteva upotrebu nežnih materijala i pravilnih tehnika kako bi se obezbedila njihova dugovečnost. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)