Odrasli

SPAVATE NA STOMAKU? Evo kakav negativan uticaj na vaše zdravlje to može imati!

Promenite položaj i budićete se odmorni.

18.02.2024 22:01

SPAVATE NA STOMAKU? Evo kakav negativan uticaj na vaše zdravlje to može imati!
tiktok - levitex, shutterstock

Svako od nas ima omiljenu pozu tokom spavanja a mnogi je i često menjaju tokom noći. Ako ste ljubitelj spavanja na stomaku evo zašto ne bi trebalo da spavate u tom položaju, jer stručnjaci otkrivaju da može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.

Specijalista za dušeke savetuje da se ne praktikuje popularna poza jer bi vaša leđa mogla da stradaju.Na društvenim mrežama pojavio se snimak u kojem Levitik, kako se potpisuje, savetuje svoje pratioce kako da mirno spavaju, podelivši neke savete, pritom naglašavajući da se izbegne pozicija spavanja na stomaku. 

On je otkrio ljudima da ukoliko mnogi osećaju bolove u leđima to može biti iz tog razloga što spavamo na leđima. 

- Između vas i vašeg dušeka to je samo vaš stomak bez obzira na veličinu i unutrašnjie organe, tako da nema podrške za kičmu i gravitacija će nastaviti da povlači ove tačke boreći se sa prirodnim krivinama vaše kičme, zato to boli ovde- objasnio je on pokazujući tačku leđa, prenosi Dejlirekord.

shutterstock.com

Bolovi u leđima često su prouzrokovani lošim spavanjem

Ležanjem na leđima imate najravnomerniju distribuciju telesne težine, prema njegovim rečima, a onda je pozvao ljude da pređu sa ležanja na stomaku na leđa ukoliko ne vole ležanje na boku.

Levitak je objasnio kako ležanje na prednjem delu zahteva protezanje mišića na duži vremenski period da bi zadržali taj položaj jer kako ističe mišići ne vole da budu napeti duži vremenski period.

Dodatni pritisak na kičmu bi sigurno kako on kaže vrlo brzo izazvao probleme sa leđima. Budući da mnogima nije odgovaralo da čuju ovaj savet on se oglasio i drugim snimkom u kojem je objasnio na koje načine se možet opustiti u drugim položajima.

Naglasio je da je pre svega neophodno da jastuk bude između vrha uveta i vrha ramena te da ispunjava taj prostor. Zatim je rekao da možemo staviti jastuk između kolena i članaka kako bi podržali i stabilizovali kuk i tako bi se osećali sigurnije. Da biste smanjili težinu gornjeg ramena on savetuje da zagrlite jastuk. 

Ove stvari bi trebalo da vas učine stabilnijim i manja je verovatnoća da ćete se prevrtati tokom noći. Pozvao je ljude da isprobaju ove metode barem na pola sata, a ukoliko ne vide boljitak da se slobodno vrate na svoje regularno spavanje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)