Odrasli

FITNES TRENER RAZBIJA MITOVE O VEŽBAMA ZA RAMENA: Ne gubite vreme i energiju ako nema rezultata, evo šta treba da radite (FOTO+VIDEO)

Mnogi ljudi veći deo dana provode savijeni nad lap topom zbog ćega dolazi problema sa mišićima ramenog pojasa.

15.07.2023 17:00

FITNES TRENER RAZBIJA MITOVE O VEŽBAMA ZA RAMENA: Ne gubite vreme i energiju ako nema rezultata, evo šta treba da radite (FOTO+VIDEO)
printscreen/youtube

Uklapanje vežbanja u raspored između posla, čuvanja dece, druženja i hobija može biti izazov. Ukoliko vežbanje uspemo da uklopimo sa dnevnim obavezama to je odlično, ali trener upozorava da neke vežbe mogu biti samo gubljenje vremena.

- Sa malo vremena koje imamo za trening želimo da biramo najbolje vežbe kako bismo unapredili rezultate - rekao je fitnes trener Alen Gonzales za britanski San.

Kako je objasnio postoji pet vežbi koje često izvode brojni vežbači a koje su su čisto gubljenje vremena i energije. 

printscreen/youtube

Vežbe za ramena neće dati efekta ukoliko se ne pridržavate određenih pravila 

Podizanje ruku prema napred

Podizanje ruku prema napred uključuje ispružanje ruku i podizanje u liniji sa ramenima, obično sa tegovima. Ova vežba aktivira mišiće ramena, ali Alen tvrdi da preterano razvijanje prednjeg dela ramenog mišića može da bude loše za celokupnu građu.

Mala prilagođavanja dovode do značajnih poboljšanja na duže staze - dodao je on.

Dizanje tegova unazad za tricepse

Ova vežba podrazumeva savijanje prema napred sa rukama prislonjenim uz telo, a zatim ispružanje ruku iza sebe dok se ne isprave, što aktivira tricepse.

- Samo polovina pokreta stvara napetost na tricepsu, tako da ostalu polovina vremena gubite uzaludno - rekao je Alen.

printscreen/youtube

Vežbe ramenog pojasa na mašini ostavite za kraj treninga

Vežbe ramenog pojasa sa tegovima

Govoreći o vežbama za rameni pojas, Alen je rekao da je gubljenje vremena raditi ih sa tegovima.

Prema njegovim rečima ne treba ih potpuno izostaviti iz rutine vežbanja jer mogu sprečiti mišićne neravnoteže i povrede. Umesto toga, možete koristiti gumene trake za vežbanje.

Umesto da vežbate stojeći sa tegovima, Alen je predložio da legnete na bok, držeći lakat pri struku i polako podižite teg ka plafonu.

- Ključ sa sve tri opcije je da poravnate liniju otpora sa linijom koja je potrebna za trening ramenog pojasa - objasnio je ovaj stručnjak za fitnes.

Vežbanje na mašini

On je posavetovao vežbače da razne mašine za vežbanje ramenog pojsa ostave za kraj. 

-  Za izgradnju mišića mašine i slobodni tegovi su podjednako efikasni, ali vežbe sa slobodnim tegovima zahtevaju više ravnoteže i koordinacije. Ako nema razloga da ne izvodite vežbe sa slobodnim tegovima, šipkom ili bučicama, efikasnije da vežbate na taj način. Ukoliko baš želite da koristite mašine, predlažem da ih ubacite na kraju treninga - dodao je ovaj trener.

printscreen/youtube

Vežba podizanja tegova sa strane u stojećem položaju

Savijanja sa strane

On je pojasnio gde vežbači najviše greše i umesto uskog dobiju širi struk.

- Podizanje tega, ili bučice sa strane u jednoj ruci će vam dati širi struk, a ne uži - rekao je Alen

Predložio je da ove vežbe zamenite statičnim držanjem tegova dok se spuštate u čučanj, a to će povećati stabilnost vašeg tela.

Kako je na kraju zaključio ovaj stručnjak za fitnes važno je da vežbate, a ukoliko niste sigurni da dobro izvodite neku vežbu obavezno potražite savet od trenera u teretani. Da bi se postigli željeni rezultati neophodno je vežbe pravilno izvoditi. Kad naučite da ih radite na pravi način to će vam preći u rutinu i samo tako ćete ih i raditi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)