Odrasli

DA LI SE BUDITE SA GLAVOBOLJOM I MUČNINOM? Evo kako da sprečite jutarnje migrene!

Najgori osećaj je probuditi se sa pulsirajućim bolom u glavi i zamućenim vidom.

15.02.2024 09:30

DA LI SE BUDITE SA GLAVOBOLJOM I MUČNINOM? Evo kako da sprečite jutarnje migrene!
pexels.com

Najčešće vreme kad se javlja migrena je rano ujutru, a čak 40 odsto ljudi je otkrilo da se njihove migrene javljaju u izuzetno ranim satima. Doktor Emad Estemalik za healthcentral.com objašnjava kako se jutarnje migrene ne razlikuju mnogo po dužini i intenzitetu od drugih migrena u toku dana, samo su one češće od bilo kojih drugih.

Neki od ključnih faktora koji utiču na pojavu jutarnjih glavobolja su ti što se uzimaju lekovi bez recepta čije dejstvo traje četiri do osam sati, tako da ako ste ih uzeli ujutru njihovo delovanje će prestati, a isto tako ako bol počne tokom noći propustićete ključni period da uzmete lek.

Kada znamo da je migrena u pitanju?

Postoji nekoliko simptoma koji migrene izdvajaju od drugih klasičnih glavobolja. Stručnjaci napominju da ćete ih prepoznati po ovome:

- pogađaju jednu stranu glave

- povezane su sa mučninom i povraćanjem kao i osetljivošću na zvuk i svetlost

- prati ih pulsirajući bol

- nastaju naglo

One traju do četiri sata i tako je najlakše da se dijagnostikuju. Ali, u težim slučajevima epizode traju 24,48, pa čak i 72 sata.

shutterstock.com

Migrene se najčešće javljaju u ranim jutarnjim satima

 

Šta najčešće izaziva jutarnju migrenu?

Okidači za pojavu migrene su često različiti, ali stručnjaci ističu da postoji nekoliko uobičajenih problema koji izazivaju napad migrene u jutarnjim časovima.

Dehidracija

Ukoliko ne pijete dovoljno vode, to može izazvati migrenu. Ukoliko ste dehidrirani, aktiviraju se receptori u mozgu koji izazivaju migrenu.

Pixabay.com

Nedovoljan unos vode može izazvati dehidraciju, što je okidač za migrene

 

Poremećaj u spavanju

Stručnjaci veruju da je san jedan od okidača za migrenu. To su pokazale mnoge studije u kojima su ispitanici pokazali tenedenciju za ovu vrstu glavobolje ukoliko su imali poremećen san. Istraživači su rekli kako je vrlo verovatno da ćete dobiti napad migrene ujutru ako ste prethodno veče ili dve večeri uzastopce ostali do kasno budni.

Kofein

Konzumiranje previše kofeina može izazvati napad migrene, ali takođe i smanjeni unos kofeina, što izaziva i promene u krvnim sudovima. Ako popijete mnogo kafe ili gaziranog pića to može poremetiti vaš san ili može da pogorša i dehidraciju. Sa druge strane, umerena količina kofeina može smanjiti simptome migrene.

Pored ovih, stručnjaci napominju da su neki od glavnih okidača za napad migrene alkohol, hormonske promene, vremenske promene, kao i prekomerna upotreba lekova.

Kako se izboriti sa migrenom?

- popijte lek čim osetite prve simptome 

- praktikujte opuštanje, poput vežbi dubokog disanja

- koristite eterična ulja nanošenjem na slepoočnice

- koristite hladne obloge

- izbegavajte telefone i jaku svetlost, po potrebi zamračite prostoriju dok imate glavobolju

- ne preskačite doručak i pijte dosta vode

BONUS VIDEO:

Komentari (0)