Odrasli

OSTAVILI STE CIGARETE ALI I DALJE OSEĆATE POSLEDICE PUŠENJA: Ove namirnice će vam pomoći da očistite organizam od nikotina!

Hidratacija je izuzetno važna posebno što konzumiranje duvana dovodi do brže i lakše dehidratacije.

12.02.2024 11:40

OSTAVILI STE CIGARETE ALI I DALJE OSEĆATE POSLEDICE PUŠENJA: Ove namirnice će vam pomoći da očistite organizam od nikotina!
Shutterstock

Ostavljanje cigareta posebno posle višedecenijskog pušačkog staža nije jednostavno ali je moguće. Postoje brojni načini kako ostaviti cigarete i tako otkloniti izuzetno štetne posledice ove nezdrave navike. Međutim, čak i kad ostavite duvan pratiće vas posledice pušenja od jutarnjeg kašlja do žućkaste kože.

Razlog za to su nataloženi toksini i nikotin u organizmu. Ali, postoji način da se organizam brže očisti od toksina konzumiranjem određenih namirnica, a evo i koji.

Pixabay

Zeleni čaj je prepun antioksidanasa i odličan za čišćenje organizma

Voda i zeleni čaj 

Pušenjem telo gubi vodu koja je neophodna organizmu zbog čega pušači lakše i brže imaju problem sa dehidracijom. Ispijanje velike količine vode i zelenog čaja koji je prepunog antioksidanata brže ilakše ćete isprati nikotin iz tela. U vodu možete iscediti i malo limuna i tako dobiti zdrav napitak bogat vitaminom C koji se takođe lako gubi it organizma pušača.

Spanać

Folna kiselina je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže organizmu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću zato ga redovno konzumirajte kako biste organizmu obezbedili dovoljne količine folne kiseline. 

Pixabay.com

Šargarepa će vam pomoći da vratite lepotu i zdravlje svoje kože

Šargarepa

Nikotin uništava kožu, čini je beživotnom i suvom i žućkastom. Ako želite da svoju kožu vratite u normalnu nakon ostavljanja duvana jedite šargarepu. Ovo povrće sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači u telu. Možete je jesti u sirovom stanju ili iscediti u sokovniku. Dobra ideja je i da svežu šargarepu iseckate sa malo jabuka i limunovog soka i dodate u salatu. Ne samo što će vam pomoći da očistite organizam i kožu od štetnog uticaja nikotna već će vam salata pomoći da ne dobijete višak kilograma što je jedan od najčešćih problema koji prati bivše pušače. 

unplash

I brokoli sadrže antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina

 

Brokoli, kupus, karfiol

Ovo povrće je izuzetno zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, sadrže i antioksidante koji čiste telo od brojnih toksina. Prilikom pripreme kuvajte ih što kraće kako biste zadržali sve hranljive sastojke. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)