Odrasli

DA LI SAUNA STVARNO SAGOREVA KALORIJE? Istraživanja dala završnu reč!

Naučnici su otkrili da ona može imatu uticaj na gubitak težine, evo i kako.

15.02.2024 13:40

DA LI SAUNA STVARNO SAGOREVA KALORIJE? Istraživanja dala završnu reč!
Shutterstock

Sauna je prostorija sa visokom temperaturom i vlažnošću vazduha. Tokom boravka u sauni telo pokušava da se ohladi, što dovodi do nekoliko promena. Iako se saune često koriste za opuštanje ili za jačanje zdravlja, mnogi su bili u dilemi da li se tokom boravka u sauni mogu sagoreti suvišne kalorije. Prema istraživanjima, istina je da telo sagoreva dodatne kalorije tokom korišćenja saune, ali su nedostajali detaljni podaci o količini sagorenih kalorija tokom ovog procesa.

pexels.com

 

Koliko kalorija možete sagoreti u sauni?

Istraživanje je pokazalo da su tokom četiri desetominutna boravka u sauni muškarci sagoreli oko 73 kalorije u prvih 10 minuta, a u četvrtoj desetominutnoj sesiji prosečno sagorevanje kalorija poraslo je na 134. Takođe, muškarci sa višim indeksom telesne mase (BMI) sagoreli su oko 20 kalorija više od proseka tokom poslednje sesije. Ovo istraživanje je sprovedeno na mladićima koji nisu fizički aktivni.

Gubitak težine u sauni

Gubitak težine u sauni nastaje gubitkom telesnih tečnosti znojenjem, ali može imati mali uticaj na gubitak težine. Takođe, ljudi sa višim BMI gube više tečnosti i stoga je hidratacija tokom i nakon korišćenja saune važna da bi se sprečila dehidratacija.

 

 

Zdravstvene prednosti korišćenja saune

Redovna upotreba saune može imati zdravstvene koristi, kao što su smanjen rizik od smrti od srčanih bolesti ili drugih uzroka, poboljšana relaksacija, niži krvni pritisak, smanjena incidenca Alchajmerove bolesti i demencije i smanjena incidencija bolesti pluća. Međutim, važno je da saunu koristite umereno, jer prečesta ili preduga upotreba može dovesti do zdravstvenih rizika kao što su opekotine, toplotna iscrpljenost, teška dehidracija ili čak moždani udar.

Bezbednost korišćenja saune

Za zdrave ljude korišćenje saune se smatra bezbednim, ali je važno da budu svesni rizika od dehidracije i da izgubljenu tečnost nadoknade unošenjem vode. Takođe, postoji nekoliko smernica za bezbedno korišćenje saune, poput izbegavanja alkohola, lekova koji smanjuju sposobnost tela da se znoji, korišćenja saune samo 15 do 20 minuta i postepenog hlađenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)