Odrasli

OVO JE BAŠ PORAŽAVAJUĆE: Evo kako hladno vreme može da utiče na vašu želju za vođenjem ljubavi, posebno kod muškaraca (FOTO)

Stručnjaci ističu kako postoji veza između hladnih dana i problema u spavaćoj sobi.

05.11.2023 22:00

OVO JE BAŠ PORAŽAVAJUĆE: Evo kako hladno vreme može da utiče na vašu želju za vođenjem ljubavi, posebno kod muškaraca (FOTO)
shutterstock.com

Iako su žene sigurne u to kako su muškarci uvek raspoloženi za se*s i da želja kod njih uvek postoji stručnjaci tvrde obrnuto. Naime, hladni zimski meseci mogu da "rasture" muškarce na više načina, kako oni kažu. Promena godišnjih doba može dovesti do  vrste depresije koja može povećati rizik od erektilne disfunkcije, piše britanski San.

Abas Kanani farmaceut u Hemist klinici kaže da kraći i mračni dani mogu da učine da muška energija potpuno nestane.

- Mnogi muškarci doživljavaju promene u svom raspoloženju i libidu tokom zimskih meseci. Se*s zahteva energiju, kako fizičku tako i mentalnu. Tokom zime imamo takođe tendenciju da se ne hidriramo dovoljno i to nije idealno za postizanje i održavanje erekcije - ističe on.

shutterstock.com

U zimskim mesecima kod muškaraca može doći do pada libida

Sezonski afektivni poremećaj pogađa veliki broj muškaraca, napominju stručnjaci i on se može pojaviti u bilo koje doba godine ali je najčešći tokom hladnih dana. Posledica je manjeg izlaganja sunčevim zracima koji utiču na mozak, tako što povećava količinu melatonina, hormona zbog kojeg se osećamo pospano. Niži nivo sunčeve svetlosti može takođe smanjiti količinu serotonina koje telo proizvodi, a to je povezano sa depresijom i utiče na unutrašnji sat našeg tela.

Simptomi uključuju neraspoloženje, nedostatak energije, razdražljivost, a može povećati erektilnu disfunkciju. Ovaj poremećaj pogađa veliki broj muškaraca pogotovo u Britaniji, a često je uzrokovan problemima mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti. Jedna studija je pokazala da je više simptoma ED dijagnostifikovano u bolnicama u zimskoj sezoni od 2010. do 2020. godine.

Gugl pretraga je sa druge strane pokazala kako je ovo rastući trend u Americi jer je ED među najtraženijm pojmovima na pretrazi. Stručnjaci upozoravaju da alkohol, manje vežbanja i loša ishrana mogu povećati rizik od ED. Kanani napominje kako kolač i keks mogu biti primamljiviji od voća i povrća u hladnijim mesecima ali isto mogu doneti štete.

Saveti koji mogu pomoći kod ED:

- mršavljenje

-prestanak pušenja

- zdrava ishrana

- vežbanje

- smanjiti stres

- izbegavati alkohol ili ga barem smanjiti na minimum

 

Saveti za pomoć kod sezonskog afektivnog poremećaja:

- promenite način života: izlažite se suncu, redovno vežbanje i upravljanje stresom

- svetlosna terapija: specijalna lampa se koristi za simulaciju izlaganja sunčevoj svetlosti

- terapija razgovora: kognitivna bihejvioralna terapija ili savetovanje

- antidepresivi- selektivni inhibitori  ponovnog preuzimaja serotonina

BONUS VIDEO:

Komentari (0)